ГЕРБ се върна в управлението, но получи ресто - Делян

...
ГЕРБ се върна в управлението, но получи ресто - Делян
Коментари Харесай

Властта влезе в чистилището

ГЕРБ се върна в ръководството, само че получи ресто - Делян Добрев ПП-ДБ ще вършат конституционна промяна, само че по плана на Движение за права и свободи, Движението изиска нов публичен контракт
 

Най-много сълзи са изплакани над сбъднатите стремежи. И Бойко Борисов, и Кирил Петков схванаха по сложния метод тези думи на Майка Тереза. Днес и двамата имат всичко, за което се бореха, само че нито един от тях не е удовлетворен. Защото, когато газиш наред по пътя към задачата си, не е ясно дали крайният резултат е благословия или проклинание.
-->
Най-трудните договаряния родиха най-неочаквания кабинет. Първите използваха всички в Народното събрание, с цел да накарат вторите да се решат на ръководство с тях. Вторите изнудиха първите, с цел да им измъкнат и мандата, и премиера. Така от вторник ГЕРБ има власт и вицепремиер, само че няма министри. Хората на Кирил Петков и Асен Василев

имат министри, само че нямат властта да вземат решение сами

" Демократична България " получиха правосъдното министерство, само че са подвластни от ГЕРБ и променливата смяна. ДСБ са фактор в ръководството, само че с Борисов, който от години е бодил в очите на ген. Атанас Атанасов.

А всички заедно би трябвало да одобряват самодейната роля на Движение за права и свободи, в случай че желаят да изпълнят главното си заричане - промяна на основния прокурор.

Кабинетът се трансформира в възмездие за партиите, които три години се изчегъртваха, изтриваха и захвърляха в окопите на разделянето и омразата. Всяка от тях бе принудена да признае прегрешението си, да одобри непознатия и да го заплати с лихвите.

Бойко Борисов подари властта на Кирил Петков, който го арестува. И не помни за " тези записи ". Но получи ресто в лицето на Делян Добрев, който към този момент го засенчва по рейтинг, гласувайки единствен против кабинета " Денков-Габриел ".

Кирил Петков се снабди с кабинет на " Промяната " и поддръжка за промяната на Иван Гешев. Но трябваше два пъти за седне очи в очи и да договаря с най-омразния му човек - Делян Пеевски.

За да е цялостна иронията,

Борисов и Петков взаимно ще си пазят имунитетите

от Гешев, който подкара депутатите по домова книга.

Асен Василев се върна във финансовото министерство, само че го чака най-тежкия мандат - да направи невъзможното: хем 3 % недостиг, хем високи разноски за пенсии, заплати, общини и бюджетни организации.

Христо Иванов ще прави правосъдна промяна, само че посредством смяна в конституцията, както упорства Движение за права и свободи и следвайки плана на Движението, тъй като то първо облече в закон рекомендациите на Венецианската комисия и Брюксел.

Косвено кабинетът " Денков-Габриел " се трансформира в чистилище и за останалите партии. Българска социалистическа партия натрупа точки като " гневна съпротива ", само че заплати рейтинга си с разкритието на Деница Сачева, че Георги Свиленски е бил уречен за министър.

" Възраждане " качва проценти преди локалните избори, само че с войнственото си държание в пленарната зала породи въпроса за морала в политиката. Има Такъв Народ се забавляват в зала, само че бяха принудени от новата обстановка да прехапят езиците си и да понижат сарказма.

За да се построи нещо ново,

остарялото би трябвало да се унищожи до основи

Случайно или не в четвъртък Движение за права и свободи постави на масата нов публичен контракт. Той не е просто обвързван с конституционната промяна, която би трябвало да поправи несъответствието в правосъдната система. Той би трябвало да уреди публичните връзки, функционалността и действието на другите управляващи.

Без да желае тематиката отвори Христо Иванов, който загатна от парламентарната естрада, че Делян Пеевски би трябвало да излезе от комисията по конституционните въпроси. Въпросът за намесата във вътрешните каузи и решения на парламентарните групи е най-чувствителният за всяка партия. Затова и отговорът не закъсня. Те към този момент не могат да бъдат морални съдници, това свърши, отговори Пеевски и напомни, че " Демократична България " имат и минало, и обвързаности. Всички ние, народните представители, имаме гласоподаватели, които са ни изпратили в Народното събрание и те би трябвало да бъдат еднообразно уважавани, сподели Пеевски. А Мустафа Карадайъ акцентира, че с цел да има консенсус за конституционната промяна, първо би трябвало да има разговор. И да се съблюдават две условия -

писаните правила да важат да всички и да се съблюдават от всички. А настоящата конституция да не се нарушава.

Така за първи път в последните 30 години

Движение за права и свободи извади пред скоби

базовия въпрос за връзките сред партиите. Няма ли диалози, които да прераснат в разговор, няма по какъв начин да се реализира консенсус по нито един въпрос. Нито по дневния ред на хората, нито по конституционната промяна.

И първата стъпка за това, както учи още Русо, е доверието. В момента никой на никого не има вяра. Двете обединения във властта обществено тръбят, че си нямат доверие, което роди етикетите " Кабинет с омерзение " и " Коалиция на омразата ". Радев спъна постоянния кабинет, оставяйки го още в първата минута без зам.-министри. Новата власт се готви да му отмъсти с разкрития за служебната. Опозицията не има вяра на ръководещите, хората - на политиците. В правосъдната система всеки е против всеки.

Новият публичен контракт не допуска червени линии. Нито ненавист и стигми. А отвод от персонално и партийно его, от реваншизъм и упоритост за власт непременно.

Не бъде ли реализиран в Народното събрание, сигурно ще бъде натрапен силово - от гласоподавателите на идващия избор, по всяко време той. Партиите влязоха в чистилището, огромното възмездие следва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР