ГЕРБ/СДС ще бъде първа, а ПП/ДБ - втора политическа сила.

...
ГЕРБ/СДС ще бъде първа, а ПП/ДБ - втора политическа сила.
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Хартиената бюлетина ще върне 300 000 към урните

ГЕРБ/СДС ще бъде първа, а ПП/ДБ - втора политическа мощ. Но значимото е ще има ли кабинет Откриването на предизборната акция в деня на Левски беше демонстрация на неприятен усет Не чакам " Възраждане " да завоюва повече от 30-32 депутати Спасението от спекулата не е таван на цените, а таван на надценките, които сега са незаконно високи Ако новият лист " Магнитски " повлияе на гласоподавателите, ще е в противоположна посока, тъй като българинът ненавижда да му споделят какво да прави Войната върви към кулминационна точка, нека не следим последното деяние на парадокса на Ферми, споделя проф. Михаил Константинов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Проф. Константинов, предизборната акция към този момент стартира. Какво ново можем да чакаме и ще има ли изненади?
-->
- Изненади в предизборната акция не чакам. Разбира се, ще има мръсни номера и нечестна игра, само че по този начин е на всички места по света. Особено в Съединени американски щати в последно време.

- Коя е тънката струна на българския гласоподавател, по която могат политиците да свирят, с цел да завоюват изборите?

- Кой знае какъв брой тънки струни гласоподавателят няма, само че и той като всяко живо създание обича да му споделят какъв брой е интелигентен и популярен и да го галят по главата. А другояче българският гласоподавател е тъкмо толкоз интелигентен и популярен, колкото е и междинният европейски гласоподавател.

- Имаме нова коалиция - " Има по какъв начин ", която откри предизборната си акция в деня, когато всички се сплотяваме, с цел да почетем Апостола на свободата Васил Левски. Някои социолози към този момент предсказаха триумф на Политическа партия и Демократична България. Какви са възможностите им да завоюват изборите?

- Откриването на предизборната акция в този ден беше демонстрация на неприятен усет. А другояче считам, че на изборите обединението ГЕРБ/СДС ще бъде първа, а ПП/ДБ - втора. Но не е значимо кой ще завоюва изборите, а дали ще има държавно управление по-късно. Светът доста бързо отива към кулминационна точка във войната, която се води в Украйна, тъй че всичките ни днешни сметки могат да се окажат без кръчмар. Дано не следим последното деяние на парадокса на Ферми. Защото по-късно няма да има кой да следи каквото и да било.

- Национална движение „Симеон Втори" бе една от партиите, които при започване на този век имаха шанса да ръководят страната. Тези години хората свързват и с известно успокоение. Според Вас допустимо ли е носталгията по това време още веднъж да възвърне на политическия хоризонт партията?

- На идните избори на 2 април 2023 година това не е допустимо. А дали ще бъде допустимо в бъдеще, никой сега не може да каже. Ако има бъдеще, де.

- В новия лист " Магнитски " има известни лица и от политически партии. Ще повлияе ли този факт на гласоподавателите?

- Ако въобще повлияе, ще бъде в противоположна посока. Българинът не обича да му споделят

за кого да гласоподава и за кого - не. Също по този начин не е зле да се напомни, че законът " Магнитски " няма правно деяние на територията на Европейския съюз, на който България към момента е член.

- Заговори се за вероятни общи листи сред " Български напредък " и Вътрешна македонска революционна организация. Как гледате на тази опция?

- Гледам на тази опция като на опит да се завоюват някакви спомагателни гласове от две обединения, които вярно допускат, че поотделно няма да прескочат бариерата. Не правя оценка изключително високо възможностите за триумф на сходна, да я назовем " условна ", коалиция. А и ние не знаем дали тя ще се случи.

- Новите геополитически действителности ще усилят гласовете на " Възраждане "?

- Да, ще ги усилят, само че не доста. Не чакам тази партия да завоюва повече от 30-32 депутати.

- От ГЕРБ дадоха обещание, в случай че вземат властта, да се оправят с високите цени. Според вас има ли действителна опция за разрешаване на този проблем?

- Високите цени у нас се дължат частично на далавера и на картел. Знам, че не звучи доста пазарно, само че страната тук може и би трябвало да се намеси. Но не като сложи таван на цените, а таван на комерсиалните надценки, които сега са незаконно високи. Използването на такива незаконно високи надценки от комерсиалните монополисти за мен е равно на мародерство. А за мародерство по време на война разстрелват. Дори в демократичните страни. Сещам се за един подобен случай от този век. Читателите също ще се досетят.

- Скандалите в Българска социалистическа партия с какъв знак въздействат на столетницата и какво е политическото бъдеще на Корнелия Нинова?

- Скандалите в една партия преди избори няма по какъв начин да повлияят иначе, с изключение на негативно. Но пък Българска социалистическа партия ще си върне най-малко 100 000 гласа поради смесеното гласоподаване. Така че чакам по-скоро Българска социалистическа партия да усъвършенства настоящия си резултат от 25 депутати (24 след бягството на един). Сегашното управление на Българска социалистическа партия има късмет да оцелее, в случай че Българска социалистическа партия и коалиция съумеят отново да влязат във властта и по този начин да избутат до европейските избори през май 2024 година След несполучлив мандат у нас някои водачи на Българска социалистическа партия се скриват много сполучливо в Европарламента.

- Люспи от Българска социалистическа партия и по-леви партии сътвориха обща коалиция - " Левицата ". Смятате ли, че имат късмет да влязат в Народното събрание или за момента подобен няма?

- Известен късмет имат, доколкото е допустимо всичко, което не опонира на законите на физиката. Но този късмет е на практика нулев. Смятам, че тази коалиция няма да влезе в Народното събрание. На последните избори също имаше сходни несполучливи опити за реанимация на умрели комунистически структури.

- Слави даде обещание да стане народен представител в бъдещия парламент. Според Вас това ще повлияе ли на влизането на Има Такъв Народ в Народното събрание?

- Ако ми позволите да преразказвам огромния Хайтов, едно е да обещаваш, друго е да можеш, и трето и четвърто е да го направиш. Няма по какъв начин господин Станислав Трифонов да бъде народен представител в 49-тото Народно заседание. В персонален проект, имам поради. А другояче да, известните фигури по принцип притеглят гласове. Но е мъчно да се реши какъв брой са тези гласове. Не чакам Има Такъв Народ да влезе в Народното събрание. И тук още веднъж се сещам за законите на физиката.

- Умориха ли се българите от изборите? Каква е предстоящата изборна интензивност?

- Умориха се, само че чакам да гласоподават към 2,9 милиона българи, т.е. с 300 000 повече, в сравнение с 2 октомври 2022 година Увеличението ще пристигна от връщането на опцията да се гласоподава с хартиени бюлетини. Ще припомня, че машинно гласоподаване като нашето има единствено в 4 страни по света: Индия, Бутан, Бразилия и Венецуела. В Европа сходен тип гласоподаване има единствено в град Брюксел. Където в Европа имаше машинно гласоподаване, го изхвърлиха. Тези обстоятелства би трябвало да приказват нещо даже на хора със характерни просветителни потребности.

У нас има доста гласоподаватели, които се опасяват да не се изложат при гласуването с машина. Аз персонално познавам такива хора, които другояче са добре образовани. Прочие, машинното гласоподаване въобще не въздейства на купения, етническия и корпоративния вотове. Това също би трябвало да е ясно на всеки, който се занимава с избори. Професионално, имам поради.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР