ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще управляват съвместно - с министър-председател на

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще управляват съвместно - с министър-председател на
Коментари Харесай

България: Денков премиер за 9 месеца, а после Мария Габриел

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще ръководят взаимно - с министър-председател на ротационен принцип.

На взаимен брифинг претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и издигнатия от ПП-ДБ Николай Денков оповестиха, че двете най-големи политически партии в 49-ото Народно заседание ще работят взаимно за кабинет с министър председател на ротационен принцип. Това ще се случи с втория мандат - този на обединението " Продължаваме промяната-Демократична България ". 

Премиер ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел ще бъде вицепремиер и министър на външните работи. След 9 месеца, функциите ще се разменят. Това ще се случи по конституционната процедура - Денков ще подаде оставка. Тя ще бъде гласувана от двете политически сили. Така мандатът ще бъде върнат при първата политическа мощ - ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ ще гласоподават поддръжка на препоръчано от тях държавно управление, отпред с Мария Габриел.

Двете обединения са подписали " Декларация за национално отговорно ръководство ". Правителството, което ще бъде препоръчано с втория мандат на ПП-ДБ, ще цели да осъществя конституционна промяна, да извърши всички условия, свързани с пълноправното участие на страната в Европейски Съюз и да осъществя цялостна правосъдна промяна.

Късно нощес водачът на " ИТН " Слави Трифонов разгласи, че отдръпва по-рано обещаната си поддръжка от кабинет с първия мандат. По думите му кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС няма да бъде " експертен ". От Българска социалистическа партия също оповестиха по-рано, че няма да поддържат препоръчан от ГЕРБ проектокабинет с министър председател Мария Габриел.

В 15 часа през днешния ден Мария Габриел би трябвало да върне първия мандат на президента Румен Радев. Очаква се той да бъде несбъднат.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР