ГЕРБ предложи да се похарчат с 23 млн. лв. повече

...
ГЕРБ предложи да се похарчат с 23 млн. лв. повече
Коментари Харесай

ГЕРБ не получи подкрепа за харченето на 260 млн. лв. за почистване на София

ГЕРБ предложи да се похарчат с 23 млн. лева повече за почистването на София през 2023 година спрямо 2022 година Предвиждаше се те да отидат за повече улици и междублокови пространства и за завода за отпадък Опозицията напомни всички проблеми с боклука на столицата и разкритикува отчета, като изненадващо Патриотите не го поддържаха
Всяка година Столичната община пресмята какъв брой средства ще похарчи за събиране и транспортиране на отпадък, за метене и миене на улици, за депониране на боклуци и за активността на завода за отпадък край с. Яна. Тенденцията е всякога да се залагат повече пари, въпреки и за софиянци постоянно да няма забележим резултат от това. Така стана и в този момент - отчетът на общински съветници от ГЕРБ предвиждаше 260 млн. лева за тези действия или с 23 млн. лева повече за 2023 година Но този път план-сметката не мина, тъй като от групата " Патриоти на София " (ВМРО и " Атака " ) изненадващо не поддържаха отчета и ГЕРБ не съумя да събере нужните 31 гласа. Това е и казус в историята на този мандат и изобщо в ръководството на партията на Бойко Борисов в София.

В резултат, общината ще работи и през идната година по проекта, който е признат за 2022 година, т.е., без нарастването с въпросните 23 млн. лева То се предвиждаше да отиде за повече измити улици и повече почистени междублокови пространства, както и за вложения в завода за боклуци. Интересно е, че не се загатва нищо за увеличените разноски за горива, за заплати и поддръжка. Макар да не се споделя обществено, не е изключено да зародят проблеми с боклуците в града тъкмо в годината, когато има избори.
Реклама Сблъсък на гласове
Опозицията в лицето на съветниците на Българска социалистическа партия, Демократична България и Борис Бонев за следващ път изброиха редица аргументи, поради които не поддържат предлагането (пълни кофи с отпадък, противоречиви разноски за " външни услуги " на общинското " Софекострой " и завода за боклуци, проблеми с депонирането и др.). Дебатът обаче беше по-скоро политически - от ГЕРБ акцентираха, че по време на тяхното ръководство са усъвършенствани редица процеси в тази област, както и че софиянци са избрали тях да ръководят, а в този момент няма да усетят усъвършенствания, тъй като опозицията прави " на инат на ГЕРБ ".

" Преди ГЕРБ да ръководят София нямаше отговор на въпроса по какъв начин да се реши казуса с отпадъците. Къде са балите отпадък в този момент ", запита Лорита Радева, ръководител на екологичната комисия в общинския съвет.

От групата на " Патриоти за София " отхвърлиха да обяснят за какво този път са решили да не поддържат отчета на ГЕРБ. А това е любопитно, защото през този мандат " Патриотите " осигуряваха съвсем всякога нужното болшинство по този начин, че предложенията на ГЕРБ да минават. Без тях съветниците от ръководещата София партия (26 души) не събират нужното болшинство от 31 гласа, когато опозицията гласоподава " срещу ".

" Това е извънредно безконтролно държание на сътрудниците от Демократична България, Българска социалистическа партия и " Патриоти за София ", тъй като те отхвърлиха да мием 20 хиляди повече декара улици във време, в което порастват респираторните болести. Отказаха и повече пари за междублокови пространства в кварталите, в това число на районните кметове от разнообразни политически партии. Как да разбираем на софиянци от на следващия ден, че има повече пари за разчистване, само че вместо това ще дишат повече замърсен въздух. Нека да кажат сътрудниците ", разяснява ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ.
Реклама
Той изясни за " Капитал ", че по този начин няма да има и задоволителен бюджет да се осъществя проекта за слагане на фотоволтаици върху постройките на завода за преправка на боклуци край с. Яна, в случай че предприятието не успее единствено да финансира инвестицията. Преди месец общината разгласи
За какво се предвиждаше да отидат средствата за разчистване в проект сметката за 2023 година? 101.5 млн. лева - за миене и метене на улици, тротоари и площади 78 млн. лева за събиране и транспорт на битовите боклуци 74.7 млн. лева - за поддържане и употреба на депата за боклуци и 5.96 млн. лева за прехрана и заплати на Столичния инспекторат. Проблемите с боклука остават Какво планува план-сметката за разчистване през 2022 година, която ще се извършва и следващата година, четете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР