ГЕРБ падна в собствения си капан. Вече не може да

...
ГЕРБ падна в собствения си капан. Вече не може да
Коментари Харесай

ГЕРБ си получи ЦИК. Не може да напада Радев

ГЕРБ падна в личния си капан. Вече не може да атакува президента Румен Радев, че ще управлява по някакъв метод новата Централна изборна комисия, както правеше в последните дни. Партията на Борисов изиска и на процедура към този момент получи председателското място в ЦИК. Това стана ясно след консултациите при президента Румен Радев.

Въпреки изказванията на Борисов, че новите партии в Народно събрание ще се сговорят и ще сложат собствен човек за началник, никой с изключение на ГЕРБ не номинира претендент за ръководител. Така първото място си остава за единствения повдигнат - някогашният народен представител и зам.-министър на вътрешните работи, юристът Красимир Ципов.

Всички партии без ГЕРБ скочиха против кандидатурата на Ципов, само че парадоксално никой не предложи опция. „ Не можем да подкрепим кандидатурата на Красимир Ципов като ръководител на ЦИК. Не е видян в никакъв случай да отстоява върховенството на закона. Той беше част от екипа на Цветан Цветанов, който позволи нарушавания на правата на индивида. Не можем тази съответна кандидатура да счетем, че може да бъде излъчена като лице, което да излъчва доверие “, съобщи Христо Иванов от Демократична България.

„ Няма да подкрепим кандидатурата на Красимир Ципов за ръководител на ЦИК “, разгласи и Мая Манолова. Според нея това е засегнатост към българските гласоподаватели. „ Няма по какъв начин да подкрепим предложение за подобен ръководител на ЦИК. Апелирам към останалите политически обединения да създадат предложение за ръководител на ЦИК с честно име в региона на организацията на изборите “, настоя тя.

Въпреки упованията " ИТН " не предложи топ юристката Камелия Нейкова за ръководител. От 2001 година до момента тя взе участие под разнообразни форми в изборните администрации и е неоспорим потенциал в организацията на разнообразни типове гласувания. Цяла седмица името й се въртеше за ръководител на ЦИК. Но зам.-шефката на " ИТН " заяви, че партията на Слави Трифонов няма искания къмпървото място в Комисията и номинира Нейкова за зам.-председател.

Иван Иванов от Българска социалистическа партия уточни, че от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ декларира, че няма да поддържат ръководител, излъчен от ГЕРБ-СДС. „ Мотивите ни са, че самата партия през годините задоволително е компрометирала изборния развой “, акцентира той. Българска социалистическа партия обаче също не издигна претендент за ръководител. Тя предложи досегашния член на ЦИК и ръководител на партийната ЦИК за директен избор на червен водач Емил Войнов за зам.-председател.

Според процедурата за избор на управление на ЦИК партиите би трябвало да реализират консенсус по избора на ръководител. Ако не могат, той се дефинира посредством чоп. Сега обаче чоп не може да има, защото кандидатурата е една. Христо Иванов се опита да предложи чоп въпреки всичко да има като се състои сред всички претенденти, които дават отговор на изискванията за ръководител. Но съветникът на Радев по правните въпроси - топ юристката проф. Емилия Друмева, изясни, че отправната позиция в закона са предложенията на партиите. Жребият не е записан в Изборния кодекс, а в процедурните правила.

Ако няма други оферти за ръководител на ЦИК с изключение на тази на Красимир Ципов, няма да има чоп и той ще бъде определен за подобен, разяснява президентът Румен Радев. И заключи предложенията: „ Очертава се следното – за ръководител Красимир Ципов, Камелия Нейкова – зам.-председател, Емил Войнов – зам.-председател, Цветозар Томов – зам.–председател, Росица Матева – зам.-председател, Севинч Солакова – секретар “. Оттук нататък ще работим за инспекция на документи, стаж, обучение, принадлежност. Ако няма други решения, това ще бъде съставът на управлението. Ако имате нещо против господин Ципов, не мога да направя нищо повече от това. В момента от това, което чух, несъгласия не мога да установя. Ако няма други оферти, няма да има чоп и в случай че установим сходствата, господин Ципов в тази обстановка ще бъде ръководител “, изясни Радев.

Проф. Друмева още един път акцентира, че съставът на ЦИК се дефинира въз основа на оферти на парламентарно показани партии и обединения. „ Ако се одобри, че няма консенсус, чоп се планува единствено сред показаните партии и обединения, които са създали оферти за ръководител “, акцентира тя.

Предложенията на партиите за състав на ЦИК:

ГЕРБ : Красимир Ципов - ръководител на ЦИК, социологът Димитър Димитров, юристът Георги Славчев Баханов и юристката Йорданка Ганчева - членове. Тримата са членове на ЦИК и до момента.

" Има Такъв народ ": Камелия Нейкова - заместник-председател на ЦИК, юристката Елка Тодорова Стоянова и топ математикът проф. Любомир Недялков Гаврилов - членове

Българска социалистическа партия: Емил Войнов - заместник-председател на ЦИК, изборният специалист на " Позитано " 20 Цветанка Георгиева и дългогодишният член на ЦИК Силвия Стойчева - членове

Движение за права и свободи : Севинч Солакова - секретар на ЦИК, Ерхан Чаушев - член на ЦИК

Демократична България : социологът Цветозар Томов - заместник-председател на ЦИК и Любомир Георгиев - член на ЦИК

" Изправи се! Мутри вън! " : изборният експерт Росица Матева - заместник-председател на ЦИК
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР