ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската конвенция.

...
ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската конвенция.
Коментари Харесай

ГЕРБ успокояват, че няма да признаваме трети, четвърти или пети пол

ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската спогодба. Това стана ясно от изказването на външния министър Екатерина Захариева, представена от news.bg. Тя се опита да влее разсъдък, както самата се изрази, в Българска социалистическа партия и им напомни, че точно битката на левицата е за отбрана на правата на дамите.

Първият ни посланик заподозря социалистите, че желаят да извлекат политически дивиденти като се опълчват на конвенцията. Захариева уточни, че няма да сме задължени да признаем еднополовите бракове. Конвенцията не ни задължава да признаем трети, четвърти, пети пол, увери тя. Социален пол пък бил термин от десетки години.

Конвенцията не е призната на бързо или без спор, акцентира външният министър. От 2013 текат разногласия по нея. Проучвания демонстрират,че 91% от убийствата на дами се правят от мъже, единствено в 9% убийствата са от чужд мъж. По-големият % е на близки мъже на дамите жертви.

Захариева увери, че герберите са подготвени на необятен спор. Конвенцията ще учи децата,че не е обикновено да се бие дамата. Щяла да обезпечи предварителна защита и сигурност на жертвите на принуждение.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък посочи, че битката с насилието над дами е във фокуса на всички европейски институции. Можело да ратифицираме конвенцията с запаси. Депутатите щели да решат окончателното наличие на ратификацията.

Тя недоумява по какъв начин българските социалисти се опълчват на Конвенцията. Всички терзания, неясноти и възражения могат да бъдат разсеяни, успокои Цачева. Категорично не става дума за трети пол, акцентира правосъдният министър. Няма потребност да бързаме, настоя тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР