Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията на

...
Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията на
Коментари Харесай

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подкрепят реализацията на плановете за създаване на Вертикалния газов кулоар и нови нуклеарни мощности в АЕЦ " Козлодуй ".

Работните групи се образуват със заповед на министър-председателя Димитър Главчев. Енергийният министър Владимир Малинов е избран за началник на работните групи, в които са включени представители на Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза и известията, Министерството на културата, Министерството на земеделието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи.

Основната цел на работните е да спомагат осъществяване на всички законови процедури, свързани с плановете, а към този момент са извършени и първите съвещания.

Проектът за Вертикален газов кулоар сред България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова обезпечава опция за транспорт на спомагателни размери природен газ от в посока от юг на север. Включено е и повишение на потенциалите за транспорт на природен газ в точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру вода/Кардам в посока от България към Румъния.

Вертикалният газов кулоар е с основно значение за осъществяване на един от главните цели на държавното управление в енергийната сфера - диверсификация на енергийните източници, показват от Министерски съвет. Част от самодейността е и планът за довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за зареждане на консуматори в Източномаришкия район, който има водещо значение от позиция на обезпечаване на нов стопански образ на района.

Развитието на нуклеарната енергетика също дефинирано като главен приоритет на държавното управление в енергийната сфера с основно значение за сполучливо реализиране на задачите за декарбонизация и енергийна сигурност, а планът за нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй " е стратегически за страната. Съгласуването и тясната съгласуваност в работата на всички ангажирани ведомства по плана са водещи за сполучливото му осъществяване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР