ГЕРБ не е във формата, в която беше преди 4

...
ГЕРБ не е във формата, в която беше преди 4
Коментари Харесай

Юрий Асланов: БСП се завръща след дезертирането от местната власт

" ГЕРБ не е във формата, в която беше преди 4 години "

- Г-н Асланов, Българска социалистическа партия си бе сложила за цел да удвои резултатите си в локалната власт. Има ли мотив партията да е удовлетворена от постигнатото?

- Ако това е била задачата, тя е реализирана още след първия тур, тъй като е подсилен броят на представителите в общинските препоръки от Българска социалистическа партия. Но да не забравяме, че през 2015 година Българска социалистическа партия съвсем беше дезертирала от локалната власт, в този момент партията просто се завръща. Сама по себе си тази цел, на фона на предходни достижения, не е за особена горделивост, защото Българска социалистическа партия постоянно си е поставяла по-високи цели, изключително на локални избори, където в други интервали е доминирала. Сега завръщането е непретенциозно спрямо това, което Българска социалистическа партия е имала като въздействие върху локалната власт. Все още не е мотив за горделивост.

- На доста места Българска социалистическа партия заложи на непартийни претенденти и даже на нетипични обединения. Успя ли този ход да притегли периферни гласове?

- Да, само че това не се случва за първи път. От 1999 година насам Българска социалистическа партия употребява тази форма за явяване на локални избори с претенденти за кметове, които са издигнати от инициативни комитети. Много пъти това й е носело триумф, през 1999 година да вземем за пример в 21 от 27-те регионални центрове Българска социалистическа партия съумя да завоюва кметските места. Дали ще успее в този момент, това е обособен въпрос. Очевидно чак такова достижение не може да бъде повторено, само че при всяко състояние претенденти, издигнати от инициативни комитети, уголемяват поддръжката за тях и разтварят " ветрилото " на гласовете, които идват от браншове отвън Българска социалистическа партия, това е сполучлив модел. Виждам, че на тези избори даже партия ГЕРБ, която постоянно е имала самочувствие на непобедима, тук-там употребява същата формула.

- Прави усещане, че всички претенденти, в това число и тези на ГЕРБ, заложиха на понятието " смяна " в предизборната си пропаганда. Очертава ли се някаква смяна в локалната власт и до каква степен хората я видяха в издигнатите претенденти?

- Дали ще има смяна в локалната власт, това ще разберем по-късно. Колкото до потреблението на думата " смяна ", това не е неповторим случай. Всяка партия се пробва да употребява сходно обръщение. Практика е освен в България, а по целия свят. С това всяка процедура пробва да потвърди, че точно нейните претенденти са носители на новото. Обикновено гласоподавателите са склонни да гласоподават за смяна, изключително в случай че локалната власт навсякъде има проблеми и е извор на редица недоволства във връзка с качеството на обществените общински услуги. Това важи и за България. В този смисъл говоренето за смяна не е някаква неповторима процедура.

- Има ли пропукване в устоите на ГЕРБ? Все отново взеха от раз няколко от досегашните си регионални центрове, само че явно губят позиции.

- Извън подозрение е, че ГЕРБ не е във формата, в която беше преди 4 години, когато наложи тотална доминация върху локалната власт с доста мощно наличие и впечатляващи победи на доста места. Влиянието на партията явно понижава, само че, въпреки това, тя резервира преобладаваща позиция. ГЕРБ към момента са първа политическа мощ в локалната власт, макар че след толкоз време на власт се регистрира ерозия на доверие и естествена отмалялост от наличието в ръководството. Беше ясно авансово, че те не могат да повторят триумфа си от 2015 година, беше под въпрос дали ще удържат първото си място на политическа мощ... Донякъде имат съображение да са удовлетворени, че не понесоха по-големи вреди от всички кавги, в които бяха забъркани техни представители.

При локални избори всяка партия намира метод да интерпретира резултатите по подобен метод, че да приказва и внушава усещане, че е постигнала задачите си. Затова всички настояват, че резултатите им са достижение.

- Каква е вероятността ГЕРБ да изгуби София и до каква степен десните гласоподаватели биха дали своят вот за кандидатката Мая Манолова?

- Макар и рядко, на локални избори изключително, сме следили трагични обрати. Не желая да изреждам образци, които са добре известни, и то в огромни градове. Дали това ще се случи и в този момент? Честно казано, е мъчно да се предвижда, тъй като, първо, това е София, второ, тъй като доста дълго време тук Българска социалистическа партия беше в политическа самотност, в изолираност от всички останали. Дали внезапно ще се отвори поддръжка отвън Българска социалистическа партия от десни обединения, които обичайно са враждували с нея и имат обичаи в построяването на връзки на нетърпимост с тази партия? Това няма да стане елементарно или най-малко няма да стане всеобщо. Не бива да се чака механично преливане на гласове. Голяма част от десните партии в София построиха конфронтационни връзки с ГЕРБ през последните година-година и половина. Това личеше даже и по държанието им в Столичния общински съвет, само че дали ще прекрачат тази алена линия, с цел да дадат поддръжка за претендент на Българска социалистическа партия? Все отново Мая Манолова, въпреки и самостоятелен претендент, нееднозначно се приема и като претендент на Българска социалистическа партия, което е изцяло разумно и естествено - тя излиза от тази партия, няма по какъв начин да зачеркне биографията си.

Подкрепа за Манолова отвън Българска социалистическа партия въпреки всичко ще има, включително и от гласоподаватели от " Демократична България ". Каква тъкмо - не мога да кажа, нито мога да предвиждам тъкмо по какъв начин тези гласоподаватели ще се разделят. Очаквам по-малка част от тях да гласоподават за госпожа Фандъкова и по-голяма част за Мая Манолова. Предстои да забележим дали това ще стигне, с цел да се преодолее преднината на госпожа Фандъкова. Още към обяд идната неделя ще знаем дали е на път да се случи това знамение.

- Избирателната интензивност почти е в рамките от тази на предходния избор за локална власт и въпреки всичко не е толкоз висока. Има ли незаинтересованост у гласоподавателите или сходни проценти са в границите на естественото?

- Разбира се, има трайна наклонност на спад на изборната интензивност у нас. Това е доказателство за задълбочаващата се отдалеченост сред власт и народ, сред хората и институциите. Дистанция, която е към този момент толкоз огромна, че е на път да се трансформира в непреодолима бездна. Моята прогноза не вещае положителни вести - изборната интензивност ще продължава да спада, в случай че не се промени методът на правене на политиката и държанието на институциите.

- Не е ли тук, изключително при локалните избори, мястото на преференциите като опция за активиране на гласоподавателите?

- Ами не, на тези избори няма да ги има, тъй като Народното събрание по предложение на ръководещата партия промени закона и направи на практика неприложимо упражняването на правото на преференциален избор. Това към този момент е доста мъчно постижимо, прагът е извънредно висок и явно това демотивира всички участници на тези избори - проличава си по резултата, че не се е работило всеобщо за преференции.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР