ГЕРБ и ДПС премериха сили днес, когато се провеждаха избори

...
ГЕРБ и ДПС премериха сили днес, когато се провеждаха избори
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС премериха сили за селски кметове. Кой надделя?

ГЕРБ и Движение за права и свободи премериха сили през днешния ден, когато се организираха избори за четирима селски кмета в Силистренско и във Варненско.

Резултат беше реми – и двете политически сили получиха по двама нови кмета.

Аяти Юсеин от Движението за права и свободи завоюва частичните локални избори в село Бистра, община Алфатар. Той получи 91 от общо 126 гласа, оповестиха от Общинската изборна комисия. Изборният ден в селото мина умерено, без подадени тъжби и сигнали. Избирателната интензивност бе 44,5%.

Почти толкоз бе интензивността и в село Секулово, община Дулово, където Невзад Ибрям от ГЕРБ  бе определен при яростна конкуренция.

Като единствен претендент за кмет на село Попович, община Бяла, Варненско, Исмаил Мехмед от ГЕРБ завоюва частичните локални избори в обитаемото място. Той получи 110 гласа от имащите право на глас 403 гласоподаватели. Активността в изборния ден бе ниска - 28 %.

При много по-висока изборна интензивност – към 70 % в село Поляците, община Дългопол,  за кметския пост се пребори Неджли Селим от Движение за права и свободи.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия премериха сили в село Лиляче, Врачанско, само че кандадитите им отиват на балотаж като в последния миг разликата се сви до 14 гласа в интерес на социалистите.

ГЕРБ чака резултатите и от други два частични избори за кмет-  в общините Ракитово и Нова Загора.

За разлика от избора на селски кметове, в градовете интензивността е била много по-ниска. В Ракитово, Пазарджишко, вотът завърши при изборна интензивност 36,2 на 100, заяви ръководителят на Общинската изборна комисия (ОИК) Стоянка Гинчева. Тя посочи, че до урните да упражнят правото си глас са отишли едвам 4 602 гласоподаватели от Ракитово, Костандово и село Дорково. Новоизбраният кмет ще ръководи до постоянните локални избори през есента на 2023 година.

Рекордно ниска изборна интензивност имаше и на частичните избори за кмет в Община Нова Загора. Едва 21% дадоха своя глас за четиримата претенденти. Проверка откри, че в секциите с хартиени бюлетини в дребните обитаеми места, хората са по-активни, съобщи bTV. Родиха се и анти рекорди- от шест секции с 5 000 гласоподаватели до обедните часове гласоподаваха едвам 40 души. Хората изясняват, че бойкотират изборите и няма да гласоподават.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР