ГЕРБ, ДПС и Патриотите са внесли изменения в закона за

...
ГЕРБ, ДПС и Патриотите са внесли изменения в закона за
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и Патриотите ще привличат спецмагистрати с по-високи заплати

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Патриотите са внесли промени в закона за правосъдната власт, които плануват по-високи заплати за магистратите, които ще работят в профилирания съд и прокуратура. Проектът е качен на страницата на Народното събрание и в него се плануват промени, свързани и с командироването на съдии, прокурори и следователи.

Основният претекст за увеличение на заплатите на спецмагистратите е фактът, че с последните промени от лятото делата за корупция, както и против още няколко закононарушения, към този момент ще се преглеждат в профилирания съд.

" Липсват каквито и да е тласъци за привличане на магистрати и правосъдни чиновници в профилираните юрисдикции. Няма по какъв начин те да бъдат стимулирани да постъпят в правосъдната система поради по-големия размер от работа, честите командировки в цялата страна и по-високата трудност на производствата ", пишат в предлагането си народните представители.

Измененията плануват работещите в двете инстанции на профилирания съд и прокуратурата да получават в допълнение заплащане на всяко тримесечие, в размер, избран по одобрени от съответната гилдия или пленума на Висшия правосъден съвет правила за самостоятелна оценка на резултатите от активността, само че не повече от шест съществени месечни хонорари годишно ".

Не оказва се какъв ще е методът за самостоятелната оценка на резултатите.

Предложенията плануват още да отпаднат някои от рестриктивните мерки, свързани с командироването, въведени с имененията през лятото на 2016 година. Например предлага се да отпадне срокът за преместването от едно звено в друго, който сега е 12 месеца, както и да бъде отстранена възбраната за наново командироване.

Управляващите оферират и към този момент да се позволява командироване на свободните щатове.

" Няма учредения за опасения от злоупотреби с института на командироването на незаета служба, защото законът към този момент съдържа задоволително гаранции за своевременното оповестяване на свободните длъжности от административните ръководители за заемането им с конкурс, както и гаранции, че командироването се лимитира със периоди и няма да трае несигурно време ", настояват народните представители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР