Георги Захариев е директор “Бизнес развитие в СофтУни. С богат

...
Георги Захариев е директор “Бизнес развитие в СофтУни. С богат
Коментари Харесай

5 съвета към мениджъри и собственици на бизнес по време на извънредното положение

Георги Захариев е шеф “Бизнес развиване ” в СофтУни. С богат опит зад тила си, той споделя няколко ключови съвета за справяне в изключително състояние, които могат да бъдат от изгода на всички мениджъри и притежатели на бизнес.

Глобална пандемия, затваряне на граници и домашна карантина са неща, които изненадаха всички ни, колкото и да смятахме, че сме готови. Разбира се, измежду основните качества на водачите се подрежда умеенето да реагират невъзмутимо и прагматично и в най-нестандартните обстановки, като по едно и също време с това не стопират да търсят разновидности за усъвършенстване на работата. Подбрах 5 основни съвета за мениджъри и притежатели на бизнес, които се надявам да ви бъдат потребни:
 Дигитализирайте връзката си
Всички сме привикнали да отидем заран в офиса, да изпием кафето си с сътрудниците и срещите ни да се случват в конферентната зала, може би от време на време на вечеря в ресторант и други Обичаме връзката и съвсем цялата ни работа включва жив човешки контакт, тъй че мъчно можем да си представим всичко това да се случва напълно онлан. Истината е, че е доста по-лесно, в сравнение с сме очаквали. Всеки от вас познава добре екипите и сътрудниците, с които има ежедневни задания за разискване. Разбийте ги на отборен или работен принцип и обмислете следните стъпки:
Инсталирайте приложение за известия и позвънявания, в случай че нямате особено построен фирмен програмен продукт за тази цел. Telegram е превъзходен образец за алтернатива, която можете да ползвате бързо, елементарно и ефикасно. Вие и сътрудниците ви се регистрирате със служебните си телефони, създавате групи на отборен принцип и стартирате да обсъждате въпросите си бързо. Ключовото е ВСИЧКИ да вземат участие в този развой. Целта е да не ползвате повече от един канал за връзка, тъй като това значи губене на време и фокус.Видео диалозите също са основни за сполучливото осъществяване на дилемите и ефикасната връзка. Препоръчвам Гугъл Hangouts и Zoom. Hangouts работи с вашия акаунт в Gmail и доста елементарно може да изпращате предложения до други участници по имейл. Zoom е прелестна и лесна платформа за  конферентни диалози с повече хора. Допълнително облекчение е опцията за споделен екран, която ви разрешава да демонстрирате работен развой от компютъра ви, до момента в който останалите участници в диалога следят на техните екрани. Сякаш сте в конферентната зала, само че с опцията да бъдете по пижама.
Съвет: в случай че сте по пижама, не се изправяйте по време на видео диалога. 
 Организирайте онлайн дилемите си
Ако сте интроверти като мен, евентуално концепцията да се виждате с по-малко хора не ви тормози изключително доста прочувствено. Въпреки това, работата не може да спре. Задачите и крайните периоди си остават, поръчките от клиентите не престават. Поради тази причина се нуждаете от елементарен и ефикасен способ за разпределение и следене на задания.

Има доста решения на пазара, част от които оферират и безвъзмездна версия. Можете да пробвате с Meistertask или Trello. След малко проучване, ще имате опцията да създадете екипни планове, да давате задания с чек листи и описания, да добавяте бележки и тагове, като имате опция сами да определяте техните крайни периоди и да следите осъществяване им напълно онлайн.

Вече няма потребност да ходите през 10 минути до прилежащата стая и да проверявате до каква степен е стигнала Ани с онази толкоз значима задача, която сте и упълномощили преди 3 дни. 
 Помислете върху цялостна цифровизация на бизнеса или екипа си
През интервала на изключителното състояние евентуално ви остава повече време за разбор и проекти за бъдещето. Може би това е верният миг, в който да обмислите по какъв начин можете да прехвърлите допустимо най-голяма част от работата в интернет. Разбира се, този съвет не е съответстващ за всеки бизнес, само че дано бъдем откровени. Единствената опция един бизнес да скалира бързо е да предлага артикули и услуги онлайн, да участва цифрово. Може да помислите за създаване на личен онлайн магазин /в момента поръчките вървят с цялостна сила/, личен програмен продукт, който да ръководи услугите ви, или най-малко да въведете като дейна процедура “Home office ” опцията и да отворите отдалечени работни места. Свободното време може да ви разреши да се фокусирате върху бъдещото развиване на бизнеса и да ви даде насочна точка за отговора на въпроса „ Как? “. Трябва да знаете, че това е дълъг развой, който изисква диалози и съвещания, само че е наложителен за съвсем всички бизнеси, които не са свързани с съответна физическа локация.

  Инвестирайте време в развиване на вашите персонални познания и умения

Към момента нямаме опцията да излезем вечер на по чаша вино и пица с приятелите или фамилията. Ясно е, че това не е по никакъв начин прелестен факт, само че положителната вест е, че е краткотрайно. Всеки управител знае, че в сходни обстановки в действителност можем да извлечем и редица изгоди, като това да натрупаме скъп опит за справяне с изключителни и непредвидени случаи.

Предлагам ви краткотрайно да замените обичаните места за излизане с забавни онлайн образования, подкасти, книги и влогове, които ще ви научат на нещо ново или ще предизвикат нови хрумвания. Паралелно с това е добре да се информирате навременно за измененията и трендовете във вашата промишленост. Сега е идеалният миг да го извършите. Разгледайте бизнес кейсове, разбори и отчети от водачите в бранша ви. По този метод ще си изясните идващите стъпки за бизнеса, отдела или екипа ви.
Препоръчвам да пробвате подкаста на Pat Flynn, който се назовава Smart Passive Income. Ако британският не е мощният ви език, дайте късмет на един прелестен български план – Свърчовекът с Георги Ненов. И двете варианти включват доста забавни мнения от страхотни персони. Голяма част от тематиките засягат бизнеса, триумфа и разнообразни работни модели.Прочетете книгата „ География на блаженството “. Защо? Защото това е обичаната ми книга. Няма да получите познания по отношение на това по какъв начин да ръководите бизнеса и екипа си по-успешно, само че ще получите храна за размисъл по отношение на това по какъв начин работят страстите и щастието в разнообразни страни по света. И евентуално, в случай че се развивате на интернационалните пазари, ще се запасите с нови хрумвания за постигане до нови консуматори, чрез послания посредством страсти. И не на последно място: да имаш богата обща просвета is the new cool thing. Отделете внимание на отчети, разбори и бизнес кейсове на “големите ”. Всяка година компании като PwC, Deloitte, Mastercard и други колоси разгласяват отчети и трендове за другите промишлености по целия свят, а доста постоянно и по райони. Това ще ви разреши да сверите часовниците с водачите в промишлеността.  Инвестирайте в образованието на чиновниците и екипа си
Нека бъдем откровени. По време на непрекъснат хоум офис в непредвидена обстановка като сегашната, чиновниците ни мъчно могат да са изцяло отдадени на работата. Вместо да се ядосваме и да търсим от кое място произлиза казуса, ви предлагам различен, по-положителен метод. Инвестирайте в знанията на вашите сътрудници и чиновници. По този метод ще демонстрирате, че стоите зад тях и личностното им развиване ви интересува, както и ще добавите стойност към компанията, посредством минимални вложения. Ако приемем, че част от дейностите им не могат да бъдат осъществени в условия на карантина, даже ще решите огромния си проблем – по какъв начин да им създадете приятна претовареност, обвързвана с бъдещото развиване на компанията и професионалният им капацитет за развиване.

Лично аз употребявам свободното си време, с цел да мина курса по Agile with Scrum, с цел да си подобря компетенциите. А вие можете да споделите с сътрудниците си достъпа до безплатните курсове и семинари, които пуснахме във всички стратегии на Софтуни.

Надявам се препоръките ми да ви бъдат потребни. Вярвам, че дружно ще преминем през тази обстановка и ще бъдем по-ефективни и по-успешни!

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР