Георги Господинов е обявен за писател на 2021 г. в

...
Георги Господинов е обявен за писател на 2021 г. в
Коментари Харесай

Това е най-четеният писател за последната година

Георги Господинов е разгласен за публицист на 2021 година в Годишните награди на Столична библиотека.

Първото място за най-четени поети пък си поделят Недялко Йорданов и Цочо Бояджиев.

Изборът най - четените модерни създатели на българска литература се прави от читателската публика на Столична библиотека въз основа на статистика от заетите книги.

71 000 са читателите в най-старата културна институция на София - Столична библиотека. Заетите за дома книги са 410 000 (колкото през 2019 г.), а близо 1000 на ден са визитите в библиотеката.

През 2021 година са закупени и препоръчани над 4000 нови заглавия, множеството от които на български създатели.

От библиотеката регистрират, че през последните години е засилено и търсенето на актуалната българска литература, на изданията по приложна логика на психиката, политически науки, история, екология, медицина и здраве, спорт и пътешествия.

Най-чтърсените книги на Георги Господинов, който печели наградата за най-четен създател на художествена литератур, са „ Времеубежище “ и „ В пукнатините на канона “. След него се подреждат Захари Карабашлиев с „ Опашката “ и „ Жажда “ и Елена Алексиева с ”Прекъсването на Самсара “ и "Свети вълк “.

В топ 10 на най-четените модерни български писатели в библиотеката са още Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов, Момчил Николов, Мария Лалева, Димитър Бърдаров, Калин Терзийски.

Церемонията по връчването на премиите ще бъде в сряда 19-ти януари от 11 ч. в зала „ Американски център “ на пл. Славейков 4А.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР