Георги Драганов е български лекар, който от години живее в

...
Георги Драганов е български лекар, който от години живее в
Коментари Харесай

Наш лекар в Швеция разкри какво е лечението там на COVID-19

Георги Драганов е български доктор, който от години живее в Швеция.

В обществените мрежи се популяризират негови рекомендации и насоки, заимствани въз основата на логаритъм, признат в Швеция.

Ето какво написа той:

Уважаеми сътрудници, открих че наличната и налична информация по отношение на Cоvid 19 в българските медии, в това число и обществените е много разхвърляна по отношение на шведския метод против ковид и са на равнище вестникарски публикации.

Ето за какво си разреших като доктор практикуващ във Швеция да обобщя тяхната тактика за справяне с пандемията.

Не се колебая че българските лекари са отлични експерти и добре готови, просто един конспективен взор върху шведските методики би бил потребен ненапълно.

Надявам се да съм оказал помощ с тази информация. Спецификите за България са други в някои елементи, да вземем за пример по отношение на антибиотичната терапия, тъй като бактериалната устойчивост тук е към 5 %, а в България 40%...

Тук действа електронна рецепта и изписването на антибиотик се съпровожда с попълването на отчет до инфекционист в две стъпки.

Но за това може би различен път, следват познати за вас обстоятелства, някои не толкоз и мотиви за съпоставяне.

Текстът по-долу не претендира за пълнота и е доста къс. Успех на всички, шанс и се пазете!

Препоръки на сдружението по инфекциозни заболявания и епидемиология на Кралство Швеция.

Симптоми при контакт със здравните експерти:

1.Най-честия е висока температура до 40 гр.От 60 до 99 % от пациентите. Разликата с грипа е че че температурата предхожда сухата кашлица. При грипа дебютира първо кашлицата.

2.Умора при 70% от пациентите.

3.Суха кашлица при 59%.

4.Загуба на вкус 40%.

5.Мускулни болки-35%.

6.Задух -31%.

7.Кашлица с храчки при 27%.

8.Диария,загуба на вкус и подушване,сърдечни затруднения.

Тежест на болестта:

- Над 80% без или единствено с леки признаци.

- към 10 % с умерено тежки признаци като зной, дихателна периодичност над 30 /мин, понижена сатурация, белодробни инфилтрати.

- 5% с сериозни признаци изискващи интензивно лекуване. Това са дихателна непълнота, септичен потрес, мултиорганна непълнота.

- Смъртност от 0,3 до 2%.Преживяемост след ОАРИЛ – 80%.

- При тежките случаи се развива пневмонит двустранно. Вероятността да се развие дихателна непълнота е огромна. При част от пациентите се развива типичен ARDS.

Проучванията /първи данни/ сочат че най-тежко протича заболяването при пациенти с разновидности в три гена.

Важно е да се означи, че при пациенти с пневмонит и респираторна инсуфициенция липсва ярка клинична картина.

Те могат да бъдат релативно неповлияни в умерено положение, само че при леко изпитание имат изразен зной и хипоксия.

Това положение се назовава „ тиха хипоксия “. Приоритетно да се мери сатурацията с пулсоксиметър с цел да не се хиподиагностицира подобен пациент!

Влошаването на положението и нуждата от хоспитализация и кислородотерапия идва сред 7 и 10 ден от началото на заболяването.

Лечение с О2:

в случай че сатурацията е < 94% и дихателната периодичност е над 20 мин. Дайте О2 с назална маска/макс 5 л/минута/ или с отворена маска. Цел от 92 до 96% сатурация и дихателна периодичност под 20 /минута.Достигнете ли към този момент 4 литра О2 имайте подготвеност за промяна на маската със затворена при 5 литра за минута.

Изключително значимо от практиката е ситуацията на тялото на пациента. Установено е че сатурацията фрапантно се усъвършенства при позиция по стомах, а не по тил!

Вентилаторна терапия, CPAP, Pariboy вентилаторите нямат значително значение. От всичките способи за неинвазивна вентилация липсват задоволително данни единствено за BPAP.

Кортикостероидна терапия:

Препоръките се основават на изследването RECOVERY

Дексаметазон редуцира смъртността с 1/3 при респираторлечението и с 1/5 при пациентите коита са единствено на кислородна терапия без да са интубирани. Това значи че се предотвратява по 1 смъртен случай на всеки 8 интубирани пациенти и по 1 на всеки 25 единствено на кислородотерапия.

Препоръчва се 6 мг пер ос или интравенозно веднъж на ден за 10 дни.Това е единствено за приети в болница пациенти на кислородотерапия със нараснали CRP и фебрилитет.

Прилага се при пациенти след 5 ден на лекуване и не поликлинично. При лекуване в реанимация двойна доза.

Преценката на лекуващия доктор е най-важна, продължителността на лекуването може да е много по-голяма.При пациенти от рискови групи /възрастни, ХОББ, астма и т.н./ лечението се напасва самостоятелно и всекидневно дозата е по-висока. Важно-увеличението на стероидната доза над 3 пъти не способства за по-добър резултат а усилва страничните дейности.

Антивирусна терапия:

Ремдесивир е нуклеотиден аналог с добра антивирусна интензивност, включително против ковид фамилията ин витро. За страдание резултата ин виво при изследванията е вариабилен. Терапията с него би трябвало да се стартира оптимално рано, най-късно до 7 ден.

Антибиотици:

В доста случаи на коронаинфекция има съществено повишение на CRP, главно при пневмония. Това единствено по себе си не е индикация за предоставяне на антибиотик.

За разлика от грипната зараза интеркурентните бактериални инфекции при ковид са необикновени!

Изключения вършат имуносупресирани пациенти и тези от някои рискови групи. Широкоспектърна антибиотична терапия съгласно рекомендациите в Швеция се стартира със Cefotaxim.

Добре е да се създадат кръвни и посявки от спутум. При отрицателен отговор антибиотика се стопира даже при високо CRP.

Антикоагулантна терапия:

Covid 19 пациентите постоянно са имобилизирани и се залежават дълго време. Това дружно със спецификата на вируса да усилва риска от тромбообразуване постанова потреблението на нискомолекулни хепарини в профилактична доза-4500 Е Inohep или различен негов аналог.

При пациенти от рискови групи дозата се удвоява. При изписване на пациента от болница се назначава Eliquis за 1 до 4 седмици съгласно риска.

Други лекувания към момента са в изследване или с необоснован ефект-плазма вливания, характерни антитела,антивирусни лекарства.

Заразоносителство, заразяване и карантина:

При потвърдени заразоносители си остават в къщи минимум 7 дни след дебют на признаците и минимум два дни откакто спадне температурата и настъпи общо усъвършенстване. При суха кашлица и загуба на вкус/обоняние се предлага да се остане вкъщи 1 месец.

За възрастни пациенти в старешки домове и за тези в домове за специфични грижи рекомендацията е 14 дни карантина.

За лекуваните в ОАРИЛ минимум 21 дни общ престой в който се включва дните с усъвършенстване и възобновяване.

Безсимптомните носители би трябвало да останат в къщи изолирани най-малко 7 дни. За здравния личен състав надзорен PCR тест на 5 ден, който се изчаква в къщи.

Доказано е в изследвания, че след заразяването признак дебюта и позитивния тест се открива най-често от 2 до 5 ден, рядко след 6 ден и доста рядко след 12 ден.

Възможността да заразява други хора на вирусоносител дава отговор на тези периоди.
Деца до гимназиална възраст не подлежат на карантина, само че се лимитират извънкласните мероприятия.

Белодробните дълготрайни последствия след интубиране поради пневмонит се разказват постоянно с фиброза на белия дроб, ground-glas промени и бронхиектазии.

Проучвания с магнитен резонанс в Германия разказват на 100 тежко заболели от коронавирус 77 със промени в миокарда и 60 с потвърден миокардит.

Аналогично изследване в Италия демонстрира при 143 тежко заболели 73% с интерстициална пневмония,като 60 дни по-късно още имат зной, отмалялост и обща изнемощялост. /Проучване JAMA 2020/
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР