Германия, САЩ и други западни партньори разрешиха на Украйна да

...
Германия, САЩ и други западни партньори разрешиха на Украйна да
Коментари Харесай

ДВ: Със западни оръжия по цели в Русия - как ще действа Украйна

Германия, Съединени американски щати и други западни сътрудници позволиха на Украйна да нанася удари по цели в Русия с предоставените й от тях западни оръжия. Кои цели ще бъдат предпочитани и какви оръжия ще бъдат употребявани?

Ойген Тайзе
Дойче веле

Украйна получи зелена светлина да употребява западни оръжия и за удари по цели на съветска територия: след дълго съмнение Киев получи такова разрешение от Съединени американски щати и Германия - за предоставени от тях оръжия. А Нидерландия и Дания се съгласиха да разрешат на украинците да употребяват по този метод и изтребителите F-16, които те скоро ще им дават. Разрешението е " в границите на интернационалното право ", т.е. възможно е предвид на потребността Украйна да може да се пази от съветските набези. Западните сътрудници не са единомислещи по този въпрос поради заканите на съветския президент, че може да посегне към нуклеарния си боеприпас.

" Пейтриът " от Германия против съветските авиационни бомби

Берлин е дал на Киев две батареи " Пейтриът ", които са от една от най-мощните системи за противовъздушна защита в света. „ Сега е изцяло допустимо тези установки да бъдат употребявани в региона на Харков и над съветска територия. Те са доста подобаващи за противопоставяне на съветските самолети, от които се изстрелват ужасните управляеми авиобомби “, съобщи за АРД (ARD) немският военачалник Кристиан Фройдинг, който дава отговор за предоставяната от Бундесвера помощ на Украйна.

Особено разрушителни са управляемите бомби, които самолетите изстрелват още над съветска територия. Москва все по-често употребява тези бомби, защото те са доста по-евтини от високоточните крилати ракети. Но заради своята неправилност тези авиационни бомби съставляват голяма заплаха за цивилното население. Най-големите от тях унищожават всичко в близост в радиус от няколкостотин метра.

Ще е допустимо да се смъкват съветски самолети

В изявление за Дъждовни води специалистът в Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) Густав Гресел дефинира системите земя-въздух " Пейтриът " като основното оръжие, предоставено от Германия, чието разширено потребление на съветска територия би имало най-голямо влияние върху хода на военните дейности. " Ако тези системи се употребяват за отбрана на Харков и други погранични градове, те могат да смъкват съветски самолети от другата страна на границата, още преди те да съумеят да хвърлят управляемите си бомби ", означи той. Военният специалист прибавя, че самолетите, употребявани за нанасянето на удари с авиационни бомби, са уязвими за наземни ПВО-системи като " Пейтриът ".

Управляемите, наричани още планиращи бомби, могат да летят на разстояние до 70 километра, изяснява авиационният специалист Валерий Романенко пред Дъждовни води. Следователно, в случай че системите " Пейтриът " са ситуирани наоколо до съветската граница, съветските самолети ще би трябвало да летят в обсега на украинските системи за противовъздушна защита, с цел да хвърлят тези бомби.

" Нито една руска Противовъздушна отбрана система от тези в Украйна не може да смъква самолети, носещи управляеми авиобомби, защото не разполага с задоволително огромен обхват на деяние. " Пейтриът " обаче са в положение, защото техният обхват на деяние доближава 160 километра ", прецизира Романенко. А Густав Гресел предизвестява да се въздържаме от прекомерно високи упования, защото тук роля играят редица фактори, които в последна сметка могат да понижат доста далекобойността на ракетите, изстрелвани от " Пейтриът ".

Основният проблем на украинците е, че те разполагат единствено с няколко такива ракетни установки, една част от които пазят Киев от съветски ракетни набези. Украинският президент Зеленски неведнъж е казвал, че страната се нуждае от най-малко 25 ПВО-системи " Пейтриът ", с цел да бъде покрита цялата територия на Украйна. А специалисти показват, че най-разумното им потребление в изискванията на дефицит на системи за противовъздушна защита е за отбрана на огромните градове и на основни обекти от сериозната инфраструктура.

" Пейтриът " наоколо до фронтовата линия и рисковете

Густав Гресел отбелязва, че в случай че такива ПВО-системи бъдат ситуирани наоколо до фронтовата линия, те могат елементарно да бъдат отрити от съветски шпионски дронове, като Orlan, а по-късно да бъдат атакувани от дронове камикадзе с огромен обхват на деяние, да вземем за пример Lancet.

" Проблемът с батареите " Пейтриът " е, че те са огромни и мъчно се маскират ", споделя Гресел. А възможна загуба на някоя от тези установки би била доста мъчителна за украинците от позиция на високата им цена и извънредно незадоволителния им брой.

След като до края на годината дойдат самолетите F-16, те ще могат да поемат защитата на някои региони в страната и да бъдат освободени потенциали за отбраната на Харков със системи " Пейтриът ". Ракетите " въздух-въздух " могат дейно да смъкват крилати ракети и да покриват обилни територии. Засега предпочитана цел на украинските въоръжени сили си остават съветските зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-400 покрай фронтовата линия.

Първа унищожена цел на съветска територия?

В понеделник украински военни блогъри разпространиха видео запис, на който се вижда по какъв начин ракета поразява съветска зенитна система С-400 – евентуално в Белгородска област. След разбор на наличния снимков и кино материал от мястото на удара специалисти на профилираното издание Defence Express са открили, че за нападението са били употребявани американски ракети GMLRS, изстреляни от системата за залпов огън HIMARS. Тези ракети са оборудвани с волфрамови топчета, които се разпръскват на огромно разстояние при поразяване на задачата. А това дава опция за поразяване по едно и също време на няколко единици съоръжение. Това евентуално изяснява и за какво при този удар са били обезвредени и радари - с изключение на пусковите установки на батареята С-400, прибавят от Defence Express.

Волфганг Рихтер, анализатор в основаната в Берлин Фондация за просвета и политика, съобщи пред Дъждовни води, че други евентуални цели за нанасяне на удари от другата страна на границата включват транспортни центрове, логистични уреди и щабове, както и артилерийски позиции. " Ако приказваме за военновъздушни бази или пунктове за изстрелване на ракети, биха могли да се употребяват френско-британски ракети Scalp/Storm Shadow. Те се изстрелват от самолети, които могат да се приближат до границата ", означи Рихтер.

Удари с украински дронове камикадзе?

Германският специалист обаче предизвестява, че ракетни удари със западно оръжие надълбоко в тила на руснаците могат да доведат до директна борба сред Запада и Москва. Затова съгласно него това не е особено оправдано. В тази връзка той припомня някои сполучливи набези на украинците с дронове камикадзе лично произвеждане.

Густав Гресел също счита съветските С-300 и С-400 наоколо до границата за предпочитани цели. Освен заплаха за украинските самолети, тези системи съставляват сериозна опасност и за цивилното население в украинските градове покрай границата. Руснаците към този момент неколкократно използваха тези системи в режим " земя-земя " за удари по Харков. Като се има поради свръхвисоката скорост на тези балистични ракети и дребното разстояние на Харков от границата, опустошителните гърмежи изненадват цивилното население – от време на време даже още преди да се задейства алармата, отбелязва военният наблюдаващ.

Гресел отбелязва и още нещо значимо - че в този момент е моментът украинците да се опитат да унищожат максимален брой цели, защото се допуска, че през идващите седмици Русия ще се приспособява към новата обстановка на фронта, настъпила след даването на позволение за осъществяване на удари със западни оръжия и на съветска територия. " В бъдеще руснаците към този момент няма да подхождат по този начин безгрижно с ресурсите си ", обобщава немският специалист.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР