Гените, отговорни за метаболизма на желязото в организма, са свързани

...
Гените, отговорни за метаболизма на желязото в организма, са свързани
Коментари Харесай

Кои са петте фактора на дълголетието

Гените, виновни за метаболизма на желязото в организма, са свързани с продължителността на живота. Това са открили откривателите, идентифицирайки региони на генома, които прибавят няколко години към живота на човек. РИА Новости разкрива по какъв начин се открояват евентуалните столетници.

Желязо

Високите равнища на желязо в кръвта редуцират живота, настояват английски и немски откриватели. А в случай че наличието на този микроелемент в тялото остава в границите на естественото, обвързваните с възрастта промени, в противен случай, се забавят. Известно е, че желязото въздейства върху способността за битка с инфекциите. При доста болести, свързани с възрастта, като заболяването на Паркинсон или увреждане на черния дроб, се записват прекомерно високи или прекомерно ниски количества от този микроелемент. Затова учените допускат, че метаболизмът на желязото е значим фактор за склонността към дългоденствие и здраве в преклонна възраст.

Това се удостоверява от разбора на голям набор от генетични данни, получени от отворени интернационалните бази данни. Оказва се, че ДНК районите, свързани с тези индикатори, въздействат и върху метаболизма на желязото. Техните открития изясняват за какво несъразмерната консумация на богато на желязо алено месо е обвързвано с риска от болести в преклонна възраст, по-специално сърдечно-съдови, споделят създателите. Изследователите не изключват, че лекарството, което контролира равнището на желязо в организма, може освен да добави няколко години живот, само че и да обезпечи здрава и дейна напреднала възраст.

Гени

През 2015-а американски и италиански специалисти, откакто изследват данните на осемстотин души на възраст над 100 години и пет хиляди над 90 години, разпознават четири гена за дългоденствие: CDKN2B, обвързван с регулирането на клетъчните цикли на живот, SH2B3, ABO, които дефинират кръвната група, и един от HLA гените, който подхожда за различаване от имунната система на клетките на личното тяло.

Четири години по-късно интернационален екип от откриватели към този момент е описал 12 района на генома, разнообразни разновидности на които имат отношение към продължителността на живота. Това са най-вече области, които образуват влечение към съществени болести, по-специално сърдечно-съдови и диабет вид 2, както и болести, които пораждат от тютюнопушенето. В същото време гените, свързани със злокачествени тумори, които не са свързани с пристрастяването към тютюн, нямат значителен резултат върху продължителността на живота. Освен това резултатът на някои генетични вариации се трансформира с възрастта. Някои съставляват заплаха за младежите, други – единствено след 60-70 години.

Пол

Според няколко научни труда по едно и също време, продължителността на живота мощно зависи от пола: женските на съвсем всички типове бозайници живеят приблизително по-дълго от мъжките.

В опит на откриватели от Калифорнийския университет в Сан Франциско, които изкуствено отглеждат мишки с класическия набор от хромозоми XX и XY, както и “трансджендъри ” XY женски и XX мъжки, гризачи с мъжки хромозомен набор XY умират по-рано. Нормалните женски и “сгрешените ” XX мъжки живеят доста по-дълго. Освен това, измежду дълголетниците гризачи доминират човеци, при които женските полови жлези са прикрепени към женските хромозоми. Според създателите на работата това демонстрира, че яйчниците съдържат хормони и други сигнални молекули, които удължават живота и забавят стареенето.

Германски и датски учени, анализирали демографската обстановка в най-тежките времена – по време на търговията с плебеи на остров Тринидад, по време на епидемията от морбили в Исландия и глада в Швеция, Ирландия и Украйна,са съгласни с това. Оказа се, че съвсем на всички места дамите живеят приблизително по-дълго от мъжете. Както означават откривателите, мощният пол е по-уязвим заради тестостерона, който може да наруши имунната система. Женският сексуален хормон естроген, въпреки това, има противовъзпалителен резултат.

Оптимизъм

Според работата на американските лекари, светогледът на индивида също въздейства върху продължителността на живота. След като изследват данните на 1 500 мъже и към 70 хиляди дами, специалистите откриват, че най-оптимистичните, съгласно обществени анкети, като предписание живеят с 11-15% по-дълго. Това може да се изясни с обстоятелството, че радостните хора по-рядко страдат от сърдечно-съдови и белодробни болести. Освен това те са по-склонни да следват здравословен метод на живот. Друг фактор, допускат създателите на работата, е увереността на оптимистите във опциите им. Те реагират по-малко прочувствено на сложни обстановки и се възвръщат по-бързо от напрежението.

Знания

Нивото на обучение, или по-точно генетичното влечение към него, също е значимо, съгласно интернационалния екип от учени. Според разнообразни източници наследствеността на тази линия се прави оценка от 20 до 60%. Въз основа на информация за двеста хиляди европейци те откриват, че колкото по-висок е по този начин нареченият полигенен резултат – набор от генетични разновидности, посредством които биолозите дефинират жаждата за познание, толкоз по-дълго човек живее. Авторите на проучването, обаче означават, че разкритата корелация е единствено статистическа, а не причинно-следствена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР