Гениален, безсмъртен, универсален - с тези три определения българският композитор

...
Гениален, безсмъртен, универсален - с тези три определения българският композитор
Коментари Харесай

Анжела Тошева свири Бетовен в зала „България“

Гениален, вечен, повсеместен - с тези три избрания българският композитор и публицист Андрей Букурещлиев характеризира Бетовен в своя публикация, която ще излезе дружно с двете негови книги за великия композитор за 250 годишнината му през декември. Издава ги музикална къща „ Ориндж Фактори ”.

Със сигурност корона-кризата опустоши множеството от в началото заплануваните празнувания на Бетовен по света и у нас. Но мястото му и постоянно живата му музика ще я преживеят сигурно и ще я създадат още по-необходима за нас тук и в този момент. Може би тъкмо такава международна рецесия, която се отпуши тъкмо 250 години след раждането на Бетовен, ще открие неговия вечен хуманизъм, назад на световното ни разцепление във всички направления.

Най-истинското честване на Бетовен е в концертната зала, тъй като въздействието на музиката му слага всичко на мястото му и няма кой и по какъв начин да обърка подредбата, която този непостижим талант на музикални архитектури основава – от звездното небе до най-съкровените кътчета на човешката душа.

На 15 септември от 19 часа в камерна зала „ България ” пианистката Анжела Тошева ще изнесе стратегия от два рядко изпълнявани шедьовъра на Бетовен – песенният цикъл „ На далечната обичана ” в транскрипция за соло пиано от Ференц Лист и Голямата соната „ Хамерклавир ” опус 106.

Концертът е от програмата на есенното издание на фестивала „ Софийски музикални седмици ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР