Генетично разнообразие гарантира дълголетието на видовете. Това обаче не важи

...
Генетично разнообразие гарантира дълголетието на видовете. Това обаче не важи
Коментари Харесай

Бананите са прекалено съвършени

Генетично многообразие подсигурява дълголетието на типовете. Това обаче не важи за бананите.

Въпреки че съществуват над 300 сорта, множеството хора по света ядат един-единствен, а точно „ Кавендиш “. Той е апетитен, комфортен за консумация и се отглежда на всички места – от Хавай до Тайланд. Където и да вирее, този вид е получен по безполов път, по тази причина всички плодове са клонинги един на различен и наподобяват еднообразно, което е отлично от комерсиална позиция.

От биологична обаче напълно не е добре, тъй като при неналичието на генетично разнообразие заболявания и гъбички могат да унищожат цялата международна бананова популация  – разболее ли се един банан, ще се разболеят и останалите.

Така да вземем за пример до 60-те години на предишния век най-популярният вид банани е бил „ Гро-Мишел “ - с огромни, меки и сладки плодове. Но гъбичка, наречена Панамска болест, го обрича на изгубване. Похарчени са милиарди долари, с цел да се открие заслужен сурогат на бананите „ Гро-Мишел “.

Въпреки всички опити да се основат по-устойчиви, генетично разнообразни сортове банани, „ Кавендиш “ също са застрашени от измиране, инфектирани от новооткрит вирусен вариант. За развъждането на нови сортове са нужни семена, а бананите, които ядем, нямат такива. Освен това съвсем всички банани през днешния ден са разновидности на 10 растения, които порастват на африканския континент.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР