Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, председателят на

...
Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, председателят на
Коментари Харесай

Десетки лидери и СЗО искат международен договор срещу пандемиите

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и водачи на 24 страни приканиха за основаване на световен контракт против пандемиите.

Лидерите, измежду които френският президент Еманюел Макрон, немския канцлер Ангела Меркел, министър председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън, президентът на Украйна Володимир Зеленски, дефинират като съществена цел на контракта общ метод на страните за подсилване на националния, районен и световен потенциал и резистентност на бъдещите пандемии.

Като образец те дават сериозното укрепване на интернационалното съдействие за възстановяване на системите за предизвестие, шерване на данни и проучвания, както и локално, районно и световно произвеждане и систематизиране на ваксини, медикаменти и персонални защитни екипировки.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел акцентира:

„ Нито една страна или континент могат да победят пандемията сами. Това изисква общ метод - "ние " вместо "аз ", както и групов ангажимент на най-високо политическо равнище. Следващата пандемия не е въпрос на "дали ", а на "кога ". Затова би трябвало да сме готови и нямаме време за губене “.

Председателят на Световната здравна организация уточни, че договарянията по бъдещия контракт се чака да приключат до края на май, след което да се одобри обща резолюция.

Лидерите приканиха за световен контракт против пандемиите в обща публикация за водещи международни печатни издания.
Идеята за подобен контракт, който да подсигурява универсалния и обективен достъп до ваксини, медикаменти и диагностициране при пандемии, беше препоръчана от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел на срещата на Г-20 през ноември.

Във вторник тази концепция бе подкрепена от водачите на Фиджи, Португалия, Румъния, Англия, Руанда, Кения, Франция, Германия, Гърция, Корея, Чили, Коста Рика, Албания, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Нидерландия, Тунис, Сенегал, Испания, Норвегия, Сърбия, Индонезия, Украйна и СЗО.

В контракта ще се показва, че здравето на хората, животните и на планетата са свързани между тях и би трябвало да водят до споделена отговорност, бистрота и съдействие в международен проект.

"Ние сме уверени, че е наша отговорност, като водачи на страни и интернационалните организации, да подсигуряваме, че светът си е взел поука от пандемията от Covid-19 ", пишат водачите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР