Генералният секретар на ООН призова за разследване признаците на геноцид

...
Генералният секретар на ООН призова за разследване признаците на геноцид
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН призова за разследване признаците на геноцид в Мианмар

Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани за следствие признаците на геноцид в Мианмар
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани страните от Организация на обединените нации съществено да прегледат изводите на специалисти от интернационалната организация, които считат, че в Мианмар са налице признаци на геноцид против мюсюлманското малцинство рохинджа.

„ В техния [на специалистите от ООН] отчет, оповестен през вчерашния ден, се съдържат образци за съществени нарушавания на човешките права … които безспорно съставляват сами по себе си най-въпиещи закононарушения съгласно интернационалното право “, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации в тирада по време на съвещание на Съвета за сигурност. „ Смятам, че изводите и рекомендациите, съдържащи се в този отчет, заслужават да бъдат подробно прегледани от всички съществуващи органи на Организация на обединените нации “, добави Гутериш. В своето слово обаче той се въздържа да употребява термина „ геноцид “.

В отчета, направен от специалистите на Организация на обединените нации, се твърди, че редица висши военни от въоръжените сили на Мианмар би трябвало да бъдат съдени за геноцид против мюсюлманската националност рохинджа.

От Службата на Върховния комисар за правата на индивида предложиха на Съвета за сигурност да „ наложи самостоятелни наказания, в това число възбрана за пътешестване и заледяване на активите, на тези лица, които носят най-голяма отговорност за сериозните нарушавания на интернационалното право “. Препоръчва се и налагането на оръжейно ембарго против Мианмар.

На 5 август 2017 година бойци мюслмани от незаконната организация „ Армията на спасението на рохинджа от Аракан ” нападнаха 30 полицейски пункта в Югозападна Мианмар. В отговор силите за сигурност започнаха антитерористична интервенция, по време на която, по публични данни, починаха повече от 400 души. Според „ Лекари без граници “ обаче, единствено през първия месец от интервенцията, жертвите са 6,7 хиляди

Властите в Мианмар считат рохинджа за незаконни имигранти от Бангладеш, макар че някои от тях обитават в страната към този момент дълги години. В предишното в щата Ракин постоянно възникваха спорове на религиозна основа, водещи до силови конфликти, сред придошлите мюсюлмани и локалните будисти. /ТАСС и БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР