Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че срещата

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че срещата
Коментари Харесай

След Г-20 в Рим: Неосъществени надежди, но и напредък в преговорите за климата

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи през днешния ден, че срещата на върха на Г-20 го е разочаровала, само че въпреки всичко не е смазала очакванията му. Световните водачи пък дефинираха постигнатото на срещата им в Рим като прогрес за справяне с възходящата опасност от световното стопляне.
Още по тематиката
" Напускам Рим с неосъществени очаквания, само че най-малко те не са смазани ", написа Гутериш в " Туитър ".

Сега е ред на конференцията КОП26 в Глазгоу да осъществя задачата да не се допусне повишение на температурите с повече от 1,5 градуса по Целзий, добави той.

Лидерите на Г-20 договориха по-рано през днешния ден заключително официално съобщение от срещата си, в което приканиха за " значими и ефикасни " дейности за ограничение на световното стопляне, само че предложиха малко съответни задължения или елементи за това, по какъв начин имат намерение да реализират задачите за ограничение на въглеродните излъчвания.

В взаимното си изказване участничките във форума декларират, че Г-20 ще се придържа към обещанията, поети в Парижкото съглашение за климата. В текста има апел за основни и ефикасни дейности на всички страни за реализиране на задачата световното стопляне да не надвишава 1,5 градуса по Целзий по отношение на равнищата от прединдустриалната ера, само че не се показва краен период за осъществяването на тези обещания.

Прави се уточнението, че в плана на заключителната декларация като краен период за преустановяване на увеличението на температурата е посочен " средата на века ". Тогава би трябвало да се реализиран нулеви чисти излъчвания на парникови газове, както и апел за дейности през актуалното десетилетие за промени в националните проекти за понижаване на излъчванията.

Лидерите на най-големите международни стопански системи се договориха да спрат публичното финансиране за електроцентрали, захранвани с въглища, в чужбина, само че не дефинираха цел за последователно изключване на въглищата от енергинийния микс на личните си стопански системи, съобщи Асошиейтед прес.

При закриването на форума италианският министър председател Марио Драги, който бе хазаин на събитието, разгласи, че Италия съвсем ще утрои финансовия си принос за битка с климатичните промени до 1,4 милиарда $ годишно през идните пет години.

Г-20 видяха прогрес в договарянията за климата

 Започна КОП26 в Глазгоу: Последен късмет да спрем световното стопляне до 1,5 градуса Виж още

Германската канцлерка Ангела Меркел похвали обвързваните с климата изводи от срещата на Г-20, определяйки ги като " добър сигнал " за интернационалната климатична конференция в Глазгоу, съобщи ДПА.

Меркел означи, че членовете на Г-20 за първи път от 2016 година взаимно са се заели с Парижкото съглашение за климата от 2015 година

Лидерите на водещите стопански системи от Г-20 реализираха значим прогрес за справяне с възходящата опасност от световното стопляне , съобщи италианският министър председател Марио Драги, представен от Ройтерс. Той дефинира срещата на върха като сполучлива, отхвърляйки рецензиите на деятели за климата, че Г-20 не е направила задоволително.

" Лидерите от Г-20 поеха обилни задължения... Лесно е да предлагаш сложни неща, а е доста, доста мъчно да ги изпълниш в реалност ", сподели Драги.

По думите му за първи път всички страни от Г-20 са се съгласили, че е значимо да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий, което съгласно учени е от значително значение, с цел да се избегне злополука.

Американският президент Джо Байдън прикани останалите международни водачи да подхващат дейности за понижаване на проблемите със снабдяването и да предотвратят тяхното пораждане в бъдеще.

Британският министър-председател Борис Джонсън съобщи, че световните старания за битка с климатичните промени биха се провалили, в случай че не бъде реализиран триумф в договарянията на конференцията КОП26 в Глазгоу.

" Страните, които имат най-голяма отговорност за излъчванията в исторически проект и в днешно време, към момента не поемат справедливия си дял от работата ", сподели той пред кореспонденти след срещата на върха на Г-20 в Рим и преди да замине за конференцията в Глазгоу.

" Ако желаеме да не допуснем КОП26 да се трансформира в неуспех, тогава това би трябвало да се промени, а аз би трябвало да бъда явен, че в случай че Глазгоу се провали, тогава се проваля цялата работа ", съобщи Джонсън.

Той сподели, че обещанията, направени в Парижкото съглашение за климата, стартират да звучат " искрено кухо " шест години по-късно, показва Асошиейтед прес.

Според премиера уговорките, които водачите от Г-20 са поели за битка с климатичните промени, са " капки в бързо затоплящия се океан ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР