Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще използва годишното си

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще използва годишното си
Коментари Харесай

Шефът на ООН зове за световно примирие

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш ще употребява годишното си послание към международните водачи идната седмица да призове за международно помирение до края на 2020 година , с цел да може страните да се борят с пандемията от ковид, само че той разгласи, че опциите ще бъдат изгубени, тъй като президентите и министър председателите на страните членки няма да участват на годишното Общо заседание на организацията в Ню Йорк, осведоми " Ройтерс ".
 Пандемията съставлява опция за смяна на градовете, има вяра Гутериш
Пандемията съставлява опция за смяна на градовете, има вяра Гутериш

Градовете понесоха главната тежест на рецесията

Президентът на Китай Си Дзинпин и съветският му сътрудник Владимир Путин се очакваше да дойдат в централата на Организация на обединените нации, което доста рядко се случва във връзка отбелязване на 75 година от основаването на международната организация , в която членуват 193 страни. Пандемията обаче принуди двамата водачи, измежду тях 170 държавни глави и държавни ръководители, да създадат видеообръщения по време на годишното заседание , което ще стартира на 22 септември.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е единственият водач, който обмисля да изнесе тирада в централата на Организация на обединените нации на първия ден, където Гутериш ще приказва също.

Събитието бележи началото на нова сесия на Общото заседание , което нормално се употребява за стотици дипломатически срещи в коридорите.
 Гутериш: Планетата заплаща висока цена поради пренебрегването на препоръките на СЗО
Гутериш: Планетата заплаща висока цена поради пренебрегването на препоръките на СЗО

Различните страни следват разнообразни, от време на време спорни тактики и ние плащаме висока цена

" Ясно е, че дипломацията зависи доста от човешкия контакт. И ние ще изгубим поради това, изключително за първия ми приоритет сега... използването на международно помирение ", сподели Гутериш пред информационната организация в Организация на обединените нации.

Откакто насочи първия апел за прекъсване на огъня през март, до момента в който коронавирусът се разпространяваше, Гутериш съобщи, че от този момент има някои " позитивни сигнали " , като той уточни мирните съглашения в Судан, началото на мирните договаряния сред афганистанското държавно управление и талибаните, интензивните договаряния за помирение в Йемен и рспадналото принуждение тук-там като Сирия, Либия и Украйна.

" Това са сигнали на вяра, само че ние би трябвало да активизираме цялата интернационална общественост , с цел да създадем това световно прекъсване на огъня действителност до края на годината ", акцентира някогашният министър председател на Португалия, който стартира петгодишния си мандат като началник на Организация на обединените нации през 2017 година

Гутериш добави, че световно помирение ще ускори напъните за справяне с ковид и ще сътвори условия за съгласуваност, резистентност и всеобхватно възобновяване от пандемията.

Той в началото прикани за международно помирение на 23 март, само че 15-членният Съвет за сигурност публично поддържа апела повече от три месеца по-късно поради конфликта сред Съединени американски щати и Китай . Вашингтон не искаше резолюцията да бъде свързвана със Световната здравна организация , до момента в който Пекин настояваше противоположното.

По света има близо 30 милиона инфектирани с ковид и повече от 900 000 умряли.

Докато Организация на обединените нации бележи 75 година от основаването си след Втората международна война със задача попречване на сходен спор, Гутериш разяснява още, че мултилатерализмът би трябвало да бъде реформиран, с цел да отразява по-добре днешния свят.

Той добави, че пандемията и проблеми като климатичните промени, беззаконието в киберпространството и възобновеното разпространяване на нуклеарни оръжия демонстрират ясно, че светът е доста неустойчив.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР