Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че светът

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че светът
Коментари Харесай

Гутериш: Светът е изправен пред хранителна катастрофа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести през днешния ден, че светът е изправен пред злополука поради задълбочаващия се дефицит на храни, съобщи Асошиейтед прес.

Във видеобръщение към представителите на десетки богати и разрастващи се страни, събрали се в Берлин, Гутериш акцентира, че войната в Украйна е задълбочила усложненията, провокирани от измененията в климата, коронавирусната пандемия и неравномерното произвеждане. По думите му всичко това е довело до " невиждана световна рецесия на апетит ", засегнала към този момент стотици милиони хора. " Има действителен риск от апетит на доста места през 2022 година ", сподели той и добави, че през 2023 година " може да бъде още по-зле ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации означи, че жътвата в Азия, Африка и двете Америки ще пострада, защото фермерите по света се мъчат да се оправят при нарасналите цени на торовете и енергийните източници.

" Проблемът с достъпа до храни от тази година ще се трансформира през идната година в световен дефицит на храни ", предвижда той и съобщи, че " никоя страна няма да бъде ваксинирана против обществените и икономическите въздействия на тази злополука ".

Германската външна министърка Аналена Бербок, която е хазаин на срещата в Берлин, назова " изцяло несъстоятелни " изказванията на Русия, че дефицитът от храни се дължи на западните наказания против нея поради нахлуването ѝ в Украйна. Според Бербок през май и юни тази година Русия е изнесла същите количества зърно, както през май и юни 2021 година

Тя се причисли към позицията на Гутериш, че разрастващата се хранителна рецесия по света се обуславя от няколко фактора. " Именно войната на Русия против Украйна обаче трансформира вълната в цунами ", сподели в умозаключение немската външна министърка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР