Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните от конфликта

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните от конфликта
Коментари Харесай

ООН настоя за незабавно спиране на огъня в Етиопия

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани страните от спора в Етиопия неотложно да прекратят огъня в африканската страна без предварителни условия.

" Мирният развой в Колумбия ме кара незабавно да прикани страните в спора в Етиопия за неотложно и абсолютно преустановяване на огъня, с цел да се резервира страната и да стартира разговор сред жителите на страната ", написа Гутериш в " Туитър ".

Thank you for inviting me to Colombia to celebrate the fifth anniversary of the Peace Agreement.

Colombia can continue counting on the to support this historic effort towards peace & justice.
— António Guterres (@antonioguterres)
Бунтовници от етиопския щат Тигрей започнаха огромна атака в северната част на републиката на 27 октомври, по време на която превзеха редица градове в щата Амхара. Те се движат към Адис Абеба. Командването на Народния фронт за избавление на Тигра (НФОТ) заяви, че до момента в който задачата за завладяване на столицата не е на дневен ред, обстановката може да се промени. От своя страна управлението на бунтовническата " Освободителна войска на Оромо " разгласи, че нейните елементи имат намерение да се приближат и обкръжат Адис Абеба.

Властите на редица райони и градове, в това число столицата, приканиха на 2 ноември жителите да вземат оръжието си и да се защитят, в случай че е належащо, от бунтовниците Тигрей.
 Премиерът на Етиопия персонално ще се включи в борбите с бунтовниците
Премиерът на Етиопия персонално ще се включи в борбите с бунтовниците

Бунтовническите сили напредват към столицата Адис Абеба

В същото време девет размирен групи подписаха съглашение на 5 ноември за взаимна битка с централното държавно управление . Създаденият от тях Обединен фронт на етиопските федералистки и конфедеративни сили включва NPLT, Армия за избавление на Оромо, размирен организации от етиопските щати Амхара, Афар, Бенишангул / Гумуз, страната на народите Гамбела, Сидам, Сомалия и района Агав.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР