Новата организация на движението по столичните бул. Патриарх Евтимий и

...
Новата организация на движението по столичните бул. Патриарх Евтимий и
Коментари Харесай

Специален комитет ще следи 3 месеца движението по Патриарха и Витошка

Новата организация на придвижването по столичните бул. " Патриарх Евтимий " и " Витоша " ще бъде следено от работна група и комитет, по решение на кмета Васил Терзиев. Това заяви Борис Бонев ( " Спаси София " ) на съвещанието на Столичния общински съвет през днешния ден, в което това бе централна тематика.

" В него ще вземат участие зам.-кметът по превоза, представители на Столична дирекция на вътрешните работи, на Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата, пътни специалисти и представители на жителите, живеещи към НДК, както и на екипите, изработили Плановете за устойчива градска подвижност и " София - град за хората ", съобщи Бонев.

От групите на ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия желаеха да се анулира стесняването на пътя за колите и разширението на велоалеите и да се върне остарелият вид на организация. И желаеха оставката на зам.-кмета по превоза Илиян Павлов.

Бившите ръководещи настояват, че решението е взето недемократично и скрито.

" Един месец жителите стачкуват, а ние сигнализираме за неналичието на бистрота (всъщост през днешния ден е третата вечер на митинги - б.р.). Управляващите ни подмятат картинки - нищо, което да съставлява формален документ ", акцентира на брифинг Прошко Прошков. 

И добави, че към този момент е изчислено - по новата бус лента 95% от тролеите закъснявали приблизително с 90 секунди,  " значи няма резултат от нея ".

Иван Таков (БСП) означи:

" Виждаме, че от страна на заместник-кмета по превоза и на " Спаси София " има тотално неглижиране на мнението на хората. Отговорните лица в Столична община даже не вършат опит да намерят уравновесено решение на казуса, което да удовлетворява и живеещите в региона, и колоездачите, а такова има.

На съвещание на комисията по превоз, на което участваха представители на двете страни, всички дружно изразихме предпочитание да бъде открит баланс - никой от нас не е срещу велоалеите. Въпреки уверенията на заместник-кмета и на " Спаси София " тогава, че по бул. " Патриарх Евтимий " се прави ремонт, а не метаморфоза на придвижването, в идващите дни направиха тъкмо това. "

От Столична дирекция на вътрешните работи пък още през вчерашния ден упрекнаха, че те не били осведомени за плана за метаморфоза.

От ПП-ДБ-СС възразиха на това - и демонстрираха протокол от съвещанието на транспортната комисия на общината, в който представител на Столична дирекция на вътрешните работи е утвърди плана.

" Напълно легален е планът, координиран е от двата органа - дирекция " Пътна полиция " и дирекция " Управление и разбор на трафика ". Категорично считаме, че Столичната община е спазила законовите условия за за координиране на плана ", съобщи Павлов.

Борис Бонев пък означи, че няма и потребност да се желае позволение от Столична дирекция на вътрешните работи.

" Съгласуванията се уреждат в Закона за придвижване по пътищата, параграф 3, където се показва, че мнение от службите на Министерство на вътрешните работи се издава само при направено искане от заинтересуваните лица.

Което значи, че единствено в случай че Столичната община категорично изиска от Столична дирекция на вътрешните работи мнение, те са длъжни в едномесечен период да го дадат ", означи той.

Според Столична дирекция на вътрешните работи е трябвало да им се изпрати целият план с чертежите за координиране - като се базират на разпоредба от районното министерство, която изисква такова за булеварди, които  " подхождат на Генерален проект за организация на придвижването ". В случая с " Витошка " и " Патриарха " обаче не е налице съгласуване на нов Генерален проект, тъй като той се изготвя и важи за цялата община.

Според Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) решението за комитет и наблюдаване е индикация, че кметът не е удовлетворен от това, което са създали Борис Бонев и ПП-ДБ в СОС във връзка с реорганизацията. В обществените мрежи той означи:

" След приспивно цитиране на наредби, членове и алинеи Бонев призна - занапред ще се вършат разбори, комисии и разисквания за нелегално разчертаните бул. " Патриарх Евтимий “, бул. " Витоша “ и бул. " Нансен “! Тепърва! "

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР