Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че подкрепата на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че подкрепата на
Коментари Харесай

Подкрепата за Украйна ще бъде най-вече за нейната въздушна отбрана

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че поддръжката на алианса за Украйна ще бъде най-много за нейната въздушна защита. Столтенберг направи това изявление в границите на срещата на министрите на защитата на НАТО в основната квартира на алианса в Брюксел, на която участва и Володимир Зеленски, заяви „ Гардиън “.

„ Противовъздушната защита е от решаващо значение за отбраната на градовете, стопанската система, сериозната инфраструктура на Украйна, а това им дава опция да си оказват помощ сами, тъй като тогава стопанската система може да действа. Тогава нещата в Украйна могат да действат. И това ще помогне на украинците също да създават, да търгуват, да действат като естествена страна. И това ще усили способността им да финансират и да обезпечават и сами муниции за войната “, сподели генералният секретар.

Столтенберг направи коментар и по отношение на обстановката в Косово, като съобщи, че е значимо да се усили броят на членовете на задачата КФОР заради повишаването на напрежението в северната част на страната.

НАТО реши да разположи спомагателни войски в Косово след нападението на сръбската паравоенна група в село Банска в Звечан на 24 септември, при което беше погубен сержантът от косовската полиция Африм Буняку.

" Наблюдаваме повишаване на напрежението, по тази причина е значимо НАТО да усили наличието си в Косово ", съобщи генералният секретар преди двудневната среща на върха с министрите на защитата на страните членки в Брюксел.

На 11 и 12 октомври министрите на защитата на НАТО ще обсъдят доста събития, в това число ситуацията в Косово.

Освен Косово и Украйна НАТО ще разиска и развиването на обстановката в линията Газа и повредата на газопровода във Финландия. Ще бъдат разисквани и въпроси, свързани с по-нататъшното подсилване на защитата на НАТО. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР