Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера призова страните-членки да

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера призова страните-членки да
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Членовете на НАТО трябва да дават повече за отбрана

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през вчерашния ден прикани страните-членки да ускорят увеличението на разноските за защита, защото новите данни демонстрират, че по-малко от една четвърт дават отговор на задачата на Алианса, предадоха международни медии.

Столтенберг означи, че офанзивата на Русия против Украйна предходната година е посочила, че светът е станал по-несигурен и че съдружниците от НАТО би трябвало да отговорят, като си слагат и реализиран по-амбициозни военни цели, предава Ройтерс.

Седем от 30-те страни на Алианса са изпълнили настоящата цел да изразходват два % от Брутният вътрешен продукт за защита през 2022 година, с една по-малко от 2021 година, преди войната в Украйна, съгласно оценките в годишния отчет на генералния секретар на НАТО, оповестен през вчерашния ден.

Столтенберг сподели, че организацията чака още два члена да изпълнят задачата.

„ Няма подозрение, че би трябвало да създадем повече и да го създадем по-бързо. Настоящият ритъм на повишаване на разноските за защита не е задоволително висок. Моето обръщение към съдружниците е, че приветстваме това, което направиха, само че те би трябвало да се засилват, би трябвало да създадат повече в този по-опасен свят “, показа той пред кореспонденти в централата на НАТО в Брюксел.

Докладът на Столтенберг от 2022 година откри, че Гърция, Съединени американски щати, Литва, Полша, Обединеното кралство, Естония и Латвия са изпълнили тази цел.

Общите разноски за защита на съдружниците от НАТО са се нараснали с 2,2 % спрямо миналата година.

Очаква се водачите на НАТО да съгласуват нова цел на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли, като Столтенберг сподели, че два % от Брутният вътрешен продукт към този момент би трябвало да се преглеждат като най-малко и членовете се стремят да се движат по-бързо, с цел да доближат по-високи равнища.

Цифрите в отчета на Столтенберг демонстрират, че Хърватия и Франция са най-близо до постигането на задачата от два %, като всяка харчи към 1,9 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

Назад са Белгия, Испания и Люксембург, чиито разноски за защита са под 1,2 % от Брутният вътрешен продукт, съгласно " Ройтерс`.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР