Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разясни причината, поради която

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разясни причината, поради която
Коментари Харесай

Столтенберг: Разширяването на НАТО е отговорност към глобалната сигурност

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни повода, заради която алиансът уголемява своето наличие след края на Студената война.
Според Столтенберг, би трябвало да бъде ясно, че в продължение на 40 година НАТО не е работила отвън рамките на своята територия и нейната единствена задача е била да сдържа Съветския съюз. Той счита, че задачата е била изпълнена сполучливо, защото Студената война е завършила без нито един изстрел.
След рухването на Берлинската стена хората са почнали да се питат дали алиансът е нужен, както преди. Варшавският контракт престанал да съществува, Съюз на съветските социалистически републики се е разпаднал на обособени страни. „ При тази обстановка НАТО трябваше или да приключи съществуването си, или да излезе оттатък рамките на своята територия в Европа и Северна Америка ”, заключава генералният секретар. Тогава е взето решение да се излезе отвън рамките на тази зона, с цел да се прекратят етническите войни на Балканите, да се помогне в битката с пиратството в Африка, в битката с тероризма в Афганистан и по този начин нататък, съобщи БГНЕС.
„ Ние не желаеме НАТО да бъде въвлечена във всички международни спорове ”, акцентира Столтенберг. Ключовата задача на алианса е да пази от набези.
Варшавският контракт за другарство, съдействие и взаимна помощ сред Албания, България, Унгария, Германска демократична република, Полша, Румъния, Съюз на съветските социалистически републики и Чехословакия е подписан през 1955 година. Представители на осемте страни изясняват сключването на този контракт с нуждата от предприемане на ограничения в отговор на основаването на НАТО и включването на тогавашна Западна Германия в този блок.
През февруари 1991 година е взето решене за разформироване на военните структури на Варшавския контракт, а през юли същата година в Прага е подписан протокол за цялостно преустановяване на активността му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР