Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да продължат

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да продължат
Коментари Харесай

Столтенберг иска членовете на НАТО да увеличат военните разходи

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани съдружниците да продължат да усилват разноските за защита, тъй че алиансът да е „ подготвен за бъдещето “.
Откривайки втория ден на договаряния сред министрите на защитата от страните в НАТО, Столтенберг съобщи, че през днешния ден ще бъдат разисквани въпроси за ограничение и защита, " гарантиращи, че съюзът остава подготвен за бъдещето ".
" За тази цел би трябвало да продължим да влагаме в защита. Съюзниците към този момент са обезпечили действителен напредък на бюджетите за защита за пет следващи години. Това ще донесе спомагателни 100 милиарда $ разноски за национална защита до края на идната година. Но би трябвало да продължим напъните си ", сподели той.
По-рано страните от алианса дадоха обещание да усилят разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт. Президентът Доналд Тръмп неведнъж подлага на критика съдружниците за незадоволителния, съгласно него ритъм на нарастване на разноските, в това число незадоволителния принос на Германия, съобщи БГНЕС.
През юни Столтенберг разгласи, че тази година осем страни от НАТО ще доближат най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Но множеството съдружници възнамеряват да реализират тази цифра до 2024 година
По-рано съветското външно министерство изрази угриженост по отношение на вероятността за нова конкуренция във въоръжаването заради непрекъснатото увеличение на разноските за защита от страните на НАТО. Министерството сподели, че „ общо през 2019 година разноските ще надвишават 1 трилион $, което е повече от половината от общите разноски за това и над 20 пъти повече от съветския бюджет за защита “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР