Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали Турция като ценен

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали Турция като ценен
Коментари Харесай

Столтенберг: Турция е ключов съюзник на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали Турция като скъп и основен съюзник и акцентира напъните й да спре продължаващата война в Украйна посредством улеснение на срещата сред Киев и Москва в Анталия, оповестява " Хюриет ".

Столтенберг дойде в Турция, с цел да участва на дипломатическия конгрес в Анталия, където беседва с външния министър Мевлют Чавушоглу. Двамата разискаха развиването на събитията след съветската офанзива против Украйна и отговора, който би трябвало да даде НАТО.

" Турция е основен съдружник. Много е значимо две враждуващи страни да се съберат. Трябва да благодарим на Турция за напъните й ", уточни Столтенберг, визирайки срещата сред съветския и украинския външен министър - надлежно Сергей Лавров и Дмитро Кулеба.

Относно отговора на НАТО към съветското навлизане в Украйна Столтенберг съобщи, че Алиансът усилва силите си в района. " Трябва да вземаме дълготрайни решения. Трябва да забележим какво да вършим в Средиземно море. Това е непрестанен развой ", акцентира той.

Шефът на НАТО посочи, че светът се намира в нова действителност и това ще има последици за всички, в това число за Алианса. Ние ще бъдем в отбрана и ще пазиме съдружниците си, безапелационен бе той.

Столтенберг заяви, че водачите на НАТО ще се съберат на среща на върха през юни, с цел да обсъдят стратегическата идея - документ, който обрисува новите закани против Алианса и методите да им бъде отговорено.

" Този ​​документ е доста значим. През юни в Мадрид ще бъдат взети значими решения. Ще оценим по какъв начин Китай и Русия работят дружно ", означи той.

" Ние сме в един по-опасен свят. Трябва да преоценим нашата групова сигурност ", подчерта шефът на НАТО и напомни, че Алиансът е нараснал бюджета си.

Запитан за решението на Германия да усили бюджета си за защита до 100 милиарда евро след съветската инвазия в Украйна, Столтенберг съобщи, че Германия е доста значима страна и стопанска система в Европа.

" Призоваваме всички съдружници да влагат повече в защитата. Приветстваме решението на Германия. Германия е огромна стопанска система. Това демонстрира по какъв начин съдружниците от НАТО се грижат за тази опасност ", разяснява той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР