Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в четвъртък, че

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в четвъртък, че
Коментари Харесай

Столтенберг ще посети Турция, за да я убеди да одобри шведското членство в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели в четвъртък, че скоро ще пътува до Турция, с цел да разиска участието на Швеция в НАТО, в опит да затвори процеса, който беше отсрочен заради възражения от и, съобщи " Ройтерс ".

В изявление по време на двудневна среща на външните министри на НАТО в Осло, Столтенберг съобщи, че е разговарял с Реджеп Тайип Ердоган по-рано тази седмица. за президент на Турция.

" Освен това ще пътувам до Анкара в близко бъдеще, с цел да продължа да работя по въпроса по какъв начин можем да осигурим допустимо най-бързото присъединение на Швеция ", означи Столтенберг пред кореспонденти.

Швеция, поканена в Осло, още веднъж акцентира, че е изпълнила всички сложени условия, с цел да стане член на военния съюз.

" Изпълнихме всички наши задължения ", сподели шведският външен министър Тобиас Билстрьом пред кореспонденти. " Време е Турция и Унгария да стартират ратификацията на участието на Швеция в НАТО ", добави той.

Няколко външни министри на НАТО показаха убеденост, че Швеция може да стане член преди или по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

" Има доста огромни упования, че шведското знаме ще бъде издигнато (във Вилнюс) ", съобщи литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Финландският външен министър Пека Хаависто акцентира, че е значимо Турция да продължи напред с процеса на ратификация на участието на Швеция в НАТО.

" Очакваме, че това може и би трябвало да се случи преди Вилнюс ", добави Хаависто, чиято страна се причисли към НАТО.
Швеция подаде молба за присъединение към Алианса дружно с Финландия предходната година. Анкара обаче е недоволна, че Швеция не ѝ предава свързани съгласно нея с терористична активност, а Будапеща възрази против кандидатурата поради неодобрение от шведските рецензии към дейностите на премиера Виктор Орбан в региона на демокрацията и върховенството на закона.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР