Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, европейски лидери, както и

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, европейски лидери, както и
Коментари Харесай

България, НАТО и ЕС осъдиха ужасяващата вълна от руски атаки срещу цивилни цели в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, европейски водачи, както и българското външно министерство подлагаха на критика въздушни удари на Русия по украински цивилни цели, които убиха няколко цивилни и раниха доста други в понеделник.

По-рано беше обявено за удари няколко украински градове, измежду които и столицата Киев, при които са починали минимум 10 души и са били ранени други 64 съгласно Държавната работа за изключителни обстановки на Украйна.

Това стана два дни след детонацията на Кримския мост, който свързва континентална Русия с Крим. Москва дефинира дейностите си в понеделник като отговор на " терористичните " дейности на Киев, визирайки офанзивата над моста.

„ Разговарях с външния министър (на Украйна) Дмитро Кулеба и осъдих ужасяващите и безразборни офанзиви на Русия против гражданска инфраструктура в Украйна “, написа Столтенберг в Туитър.

" НАТО ще продължи да поддържа смелия украински народ да отвърне на експанзията на Кремъл толкоз дълго, колкото е належащо. "

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че е " шокирана и ужасена " от ракетните удари на Русия. „ Русия още един път сподели на света защо се бори: това е гнет и грубост “, сподели фон дер Лайен, до момента в който приказва в естонския град Нарва.

Българското Министерство на външните работи разгласява известие в Туитър, с което дефинира дейностите на Кремъл като " безусловно неприемливи " и прикани да бъдат спрени.

В първа интернационална реакция английският външен министър Джеймс Клевърли назова изстрелването на ракети от Русия по цивилни региони на Украйна " неприемливо ".

По-късно денем беше обявено, че четири района - Лвов , Полтава , Суми и Тернопол, не са имали електричество след офанзивите и че електрозахранването е било отчасти прекратено в други елементи на страната.

Президентът Володимир Зеленски сподели, че Русия съзнателно е възнамерявала вълна от удари против Украйна, с цел да нанесе допустимо най-големи загуби измежду цивилното население, и също по този начин се е целяла в енергийната инфраструктура на страната, като е употребила ирански дронове.

„ Тази заран е сложна. Имаме работа с терористи “, сподели Зеленски във видео, оповестено в обществените мрежи. „ Десетки ракети и ирански шахеди (дронове). Те имат две цели. Енергийни уреди в цялата страна... Те желаят суматоха и безпорядък, желаят да унищожат нашата енергийна система “, сподели Зеленски. " Втората цел са хората. Такова време и такива цели са особено определени, с цел да причинят допустимо най-вече вреди. "

„ Опитват се да ни унищожат и да ни изтрият от лицето на Земята... да унищожат нашите хора, които спят вкъщи в (град) Запорожие. Убийте хората, които отиват на работа в Днепър и Киев “, сподели още Зеленски посредством приложението Телеграм.

" Сирените за въздушна офанзива не стихват в цяла Украйна. Има удари на ракети. За страдание има починали и ранени ", добави той.

Руският президент Владимир Путин , във видео диалог с членове на Съвета за сигурност на Русия, сподели нав понеделник, че ударите са акт на възмездие. По негови думи съветската войска е употребила " прецизни оръжия " от въздуха, морето и земята, с цел да нападна основни енергийни и военни командни уреди.

Сред засегнатите градове с изключение на Киев са и Днипро , Лвов и Тернопол, където бяха ударени както жилищни региони, по този начин и сериозни инфраструктурни обекти. Западният град Лвов беше обиден от спирания на електричеството и топлата вода след бомбардировки, ориентирани към сериозна инфраструктура, в това число енергийни уреди съгласно кмета Андрий Садовий.

„ Поради липса на електричество работата на топлоелектрическите централи в града е краткотрайно прекратена. Затова сега не се подава топла вода “, заяви той в обществените мрежи, като добави, че „ част от града е без електричество “.

В столицата гърмежите наподобява са били ориентирани към по-централни елементи спрямо последните съветски удари над града, които бяха рпеди месеци. Кметът на Киев Виталий Кличко сподели, че ракети са блъснали " сериозна инфраструктура ".

Министерството на защитата на Украйна сподели, че ще търси възмездие за ударите. " Врагът ще бъде осъден за болката и гибелта, донесени върху нашата земя! Ще си отмъстим! ", написаха от министерството във Facebook.

Руските сили също са обстрелвали и южния украински град Николаев през нощта с 10 ракети С-300. Това сподели ръководителят на регионалната военна администрация на Николаев Виталий Ким. Той написа в Телеграма, че " по предварителни данни няма жертви ".

Британското министерство на защитата заяви в ежедневната си разследваща информация на 10 октомври, че украинските сили „ не престават да оказват напън върху съветските сили както на североизток, по този начин и в Херсонска област на юг “.

Въпреки това английското разузнаване споделя, че Москва продължава да дава приоритет на интервенциите си в Източна Украйна, основно към Бахмут, в региона на Донецк, където съветските сили се приближават до навлизане в града, който претърпя обилни вреди от бомбардировките.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР