Генералният секретар на НАТО предупреди, че руска победа в Украйна

...
Генералният секретар на НАТО предупреди, че руска победа в Украйна
Коментари Харесай

НАТО предупреди какво ще последва, ако Путин победи

Генералният секретар на НАТО предизвести, че съветска победа в Украйна ще сътвори казус за Китай да нахлуе в Тайван. Това идва на фона на изказванията на Съединени американски щати, че Пекин поддържа войната на Путин, написа БГНЕС.

Днес Йенс Столтенберг съобщи пред шведското издание „ Expressen “, че Китай може да бъде поощрен да прибегне до завземането на Тайван със мощ, в случай че нашествието на Путин успее, като съобщи, че " това, което се случва в Европа през днешния ден, може да се случи в Азия на следващия ден ".
-->
" Изходът от войната в Украйна въздейства върху заключенията, които ще бъдат направени в Пекин. Това включва и Тайван ", сподели той. " Ако Путин реализира това, което желае в Украйна, като наруши интернационалното право и употребява военна мощ, това ще бъде обръщение към други властнически водачи - също и в Пекин - че могат да реализират това, което желаят, като употребяват военна мощ “.

Предупреждението пристигна в миг, когато Столтенберг призна, че опустошеният украински град Бахмут евентуално ще падне в съветски ръце през идващите дни след месеци на яростни боеве.

Авторитарният президент на Китай Си Дзинпин даде ясно да се разбере, че счита остров Тайван за част от Китай според доктрината " Един Китай ". Демократично определеният президент на Тайван Цай Инг-Вен твърди, че островът е самоуправляваща се страна, чийто народ в голямото си болшинство отхвърля обединяването с континентален Китай.

Досега Си настояваше, че желае да организира " кротичък развой на обединяване ", само че съобщи, че Китай си резервира правото да употребява мощ, до момента в който военноморските и военновъздушните сили на Пекин постоянно организират заплашителни учения и изстрелвания на ракети в Тайванския пролив.

Въпреки че събитията към вероятно китайско навлизане в Тайван могат да бъдат съпоставени с нахлуването на Русия в Украйна, двата спора в реалност биха били доста разнообразни.  Това е поради тесните стопански и търговски връзки, които Тайпе и Пекин споделят с доста западни страни, и дълбоките военни връзки на Америка с Тайван.

Коментарите на Столтенберг единствено способстват за напрегнатите връзки сред Китай и Запада, които се усложниха в допълнение във вторник, когато Пекин упрекна Вашингтон в подклаждане на " спор и борба ", написа „ Дейли мейл “.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен по-рано тази седмица съобщи, че Китай обмисля проекти да даде на Русия оръжия и " смъртоносна помощ " във войната ѝ с Украйна. В неотложен отговор новият външен министър на Пекин Цин Ган съобщи на конференция във вторник, че ще има " пагубни последствия ", в случай че Съединените щати продължат в сегашната посока.

„ Ако Съединените щати не натиснат спирачките, а продължат да се движат по неверен път, никакви защитни огради не могат да предотвратят дерайлирането и сигурно ще има спор и борба “, сподели Цин пред публицисти.

Външният министър назова американската рецензия към Китай " безразсъдна игра, в която залогът са главните ползи на двата народа и даже бъдещето на човечеството ". Той добави, че това е " игра на живот и гибел с нулев резултат ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР