Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

МААЕ: Москва и Киев изглеждат съгласни да разговорят за ядрената безопасност на украинските АЕЦ



Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси уточни в четвъртък, че институцията е съумяла да сътвори директен разговор сред Русия и Украйна по въпроса за нуклеарната сигурност на фона на спора сред двете страни, съобщи Ройтерс.

След срещите си с външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба на форума за дипломация в Анталия Гроси сподели:

" Имахме срещи, положителни срещи, не лесни, само че съществени, по отношение на същността на нещата, които имаме намерение да създадем ".

Той добави, че и двамата дипломати са дали единодушието си за договаряния за нуклеарната сигурност.

По-рано тази седмица посланикът на Москва в МААЕ Михаил Улянов изрази поддръжката на страната си за тристранна среща сред Русия, Украйна и организацията.

Междувременно организация Интерфакс заяви, че съветското министерство на защитата е декларирало в четвъртък, че се е съгласило да позволи на украински ремонтен екип достъп до електропроводите в региона към атомната електроцентрала в Чернобил. Агенция обче не даде повече детайлности.

Надзорния орган на Организация на обединените нации за нуклеарна сила съобщи по-рано, че вследствие на съветската инвазия в Украйна връзките с Чернобил и друга атомна електроцентрала в Запорожие са се влошили и обстановката е тревожна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР