Генералният директор Константин Каменаров започна да прилага тригодишната си програмна

...
Генералният директор Константин Каменаров започна да прилага тригодишната си програмна
Коментари Харесай

Програмни промени в БНТ

Генералният шеф Константин Каменаров стартира да ползва тригодишната си програмна тактика за Българска национална телевизия, която отбрани още в края на декември пред Съвет за електронни медии

© Надежда Чипева Още по тематиката
Казусът " Кошлуков " е за професионалните стандарти в Българска национална телевизия

Колко пъти може да се извинява Българска национална телевизия за програмния шеф на главния си канал
12 фев 2018
Константин Каменаров: Не мисля, че има проблем с медиите в България

Генералният шеф на Българска национална телевизия пред " Капитал "
26 яну 2018
Смущения в Българска национална телевизия

След промяната на управлението държавната телевизия излъчи няколко отрицателни сигнала
5 яну 2018 От понеделник Българска национална телевизия стартира да работи по нова програмна скица. Публично публичната телевизия до момента не е оповестявала дали зад измененията стои някаква тактика, а за новите излъчвания се схваща от рекламни спотове.

Какво се трансформира

В ефира на публичната телевизия към този момент ще се излъчва играта " Стани богат ", която в близкото минало с разнообразни интервали на спирания вървеше по комерсиалната " Нова тв ". Тя е програмирана преди " Лека нощ, деца " и централната новинарска емисия " По света и у нас " в прайм тайма (най-гледаното телевизионно време) на Българска национална телевизия. Кулнарното предаване на Ути Бъчваров, " Бързо, елементарно, вкусно " също пада от ефира, само че на негово място той ще води друго - " Вкусната Европа ", което ще се излъчва всеки работен ден в седмицата. От новата програмна скица на малкия екран отпадат и две публицистични излъчвания " Плюс това ", което вървеше в събота сутринта с водещи Георги Милков и Милена Цветанска. Изглежда към този момент е ненужно и аналитичното предаване за интернационална политика - " Светът е седем " на Жени Атанасова и Йоана Левиева.

Нов формат с нов главен водещ в утринния блок, евакуиране на културната стратегия към БНТ2, праймтайм за " Открито " на Валя Ахчиева в ефира на публичната телевизия - това са част от измененията в програмната скица, които генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров разгласи в изявление за " 24 часа ".

" Ще променим утринния блок сигурно и ще го кръстим " Сутрешен блок ". " Денят стартира с просвета " ще се назовава към този момент " Култура.бг ", както е " История.бг ". Сутрин малкия екран е радио. Не седиш да гледаш вцепенено в екрана, а правиш 100 други неща. Чуваш го, правейки нещо. Мястото на тежката журналистика е вечер. Само България има този анормален модел заран някакви озъбени хора да ти приказват по изключително нечовечен метод. Вместо да са ти споделили от кое място да не минаваш, тъй като има запушване, да си вземеш чадър, тъй като ще вали ", споделя Каменаров.

" Капитал " неколкократно изпрати въпроси до Българска национална телевизия, както и покана до програмния шеф на малкия екран Надя Костова да опише какви промени се плануват в наличието на медиата, само че не получихме отговор.

Три годишната програмна визия

Иначе три годишна програмна визия и тактика за Българска национална телевизия има подадена в Съвет за електронни медии на 28 декември предходната година. Публичното ѝ показване бе в края на януари тази. Като стратегически цели в нея настоящето управление на Българска национална телевизия показва, че желае да нарежда медиата, като телевизия на жителите: справедлива, достоверна, доброжелателна, запазваща неутралитет във връзка с властта и политическото говорене. В текста на документа написа още, че ще бъде препоръчано наличие, което да направи БНТ1 конкурентна главно като публично въздействие и по-късно, като пазарни индикатори. В тригодишната програмна тактика има три стадия.

Първият стартира от на следващия ден и би трябвало да продължи до септември. Вторият е от септември до март 2019, а третият от март 2019 до края на интервала. В концепцията още през януари е посочено, е утринно обедния блок от 6 до 13 часа ще бъде вътрешно преструктутиран и съдържателно освежен. " Промените в предаването имат за цел то да се трансформира от чисто осведомително в пълноценно и конкурентно утринно информационно-развлекателно предаване ", пеше в програмната визия за Българска национална телевизия. Що се отнася до всекидневното утринно предаване за просвета, там също са планувани структурни и съдържателни промени за то да бъде " по-динамично, съвременно, разчупено, интерактивно, покрай феновете и поддържащо контакт с тях, провокиращо ги и реагиращо на подаваната от тях информация ", е записано в документа. Здравното предаване също се трансформира и ще бъде насочено главно към здравословния метод на живот във всичките му аспекти.

В съботно неделната стратегия е планувано да се сътвори нов утринен пояс за лъчение на детско наличие, съобразено с концепцията, че образованието и възпитанието би трябвало да са поднесени посредством развлекателни стратегии. В тактиката се показва, че през уикенда следва да се обособи нов слот за лични излъчвания на Българска национална телевизия - журналистика или настояща документалистика. В новата програмна скица най-малко до 20 април, такива нови излъчвания не са включени. Предаването " Вяра и общество " с водещ Горан Благоев ще промени часа си на лъчение, тъй като по мнението на управлението на Българска национална телевизия то не е добре програмирано.

Предвидено е да се сътвори графа " Часът на BBC по Българска национална телевизия ", където да се излъчват документални поредици. Тази концепция обаче бе развита и от предходното управление на малкия екран.

Основна стратегическа цел на мениджмънта на Българска национална телевизия е да се усъвършенства цената на програмата " посредством оптимално и дейно съответствие и позициониране по значителност, тема, жанрове ", написа в тактиката за програмното развиване на Българска национална телевизия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР