Генералът от запаса Гади Айзенкот, който оглавяваше Генералния щаб на

...
Генералът от запаса Гади Айзенкот, който оглавяваше Генералния щаб на
Коментари Харесай

Обръчът около Нетаняху се затяга: Ключов министър от военния кабинет призова за избори

Генералът от запаса Гади Айзенкот, който оглавяваше Генералния щаб на Израел от 2015 до 2019 година, съобщи пред телевизия Channel 12 (Keshet 12), че израелците би трябвало да отидат до изборните урни в околните месеци, с цел да се възвърне доверието в политическото управление на страната, оповестиха CNN и BBC.

По адрес на премиера Бенямин Нетаняху, Айзенкот попита риторично: " Как да продължим с такова управление да поемаме отговорност за подобен цялостен неуспех? ", визирайки нападението на " Хамас " от 7-и октомври 2023 година, когато бяха убити повече от 1200 израелци.

Генералът, чийто наследник почина в боевете с " Хамас " в Газа, дефинира като " небивалици " изказванията на Нетаняху за допустима цялостна победа над палестинската формация.

Освен това Айзенкот повдигна въпроса дали тактиката за освобождението на заложниците, държани от " Хамас " в линията Газа, е вярна, до момента в който министър председателят Бенямин Нетаняху отхвърля апелите на Съединени американски щати към Израел да понижи интензивността на офанзивата си в анклава.

Само договорка за прекъсване на огъня може да върне живи десетките заложници, останали в плен на " Хамас ", а изказванията, че това може да стане с други средства, единствено подхранват " илюзии ", счита Айзенкот.

Това е неговото първо обществено изказване от началото на войната сред Израел и " Хамас " в Газа. Айзенкот е един от четиримата членове на военновременния кабинет на Нетаняху. Думите му са следващият знак за различия сред политически и военни водачи по отношение на насоката на израелската атака в Газа, показва АП. 

Според палестинското здравно министерство на линията, следена от " Хамас ", израелското нахлуване до момента е предизвикало гибелта на над 24 700 души и е принудило близо 80 % от популацията на анклава да изоставен домовете си. Израел спря съвсем целия достъп на филантропична помощ за обсадената линия. Едва по няколко десетки камиона дневно, и то със артикули от последна нужда, влизат в анклава.

За съпоставяне преди експлоадирането на войната на 7 октомври, когато бойци на " Хамас " нахлуха на израелска територия и убиха близо 1200 души, дневно в Газа са влизали приблизително по 500 камиона с помощи.

АП показва, че през днешния ден е бил седмият следващ ден, в който линията е била без връзка със света, като всички връзки са останали прекратени. Това е най-дългият сходен интервал от началото на спора предишния октомври. Прекъснатите връзки попречват доставките на филантропична помощ.

Премиерът Нетаняху изрично отхвърли предлагането на американските му съдружници да понижи интензитета на офанзивата в Газа и да предприеме стъпки, ориентирани към основаването на палестинска страна, напомня Българска телеграфна агенция. По време на конференция, предавана по малкия екран през вчерашния ден, Нетаняху съобщи, че остава твърдо срещу разрешаването на спора посредством правилото на съществуването на две страни. Израелският министър-председател уточни, че една възможна палестинска страна би се трансформирала в стартова площадка за набези против Израел.

Израел " би трябвало да има надзор върху сигурността на цялата територия на запад от река Йордан ", разгласи Нетаняху. Той добави, че това " се бие с концепцията за суверенитет " за палестинците. Но добави: " Какво бихме могли да създадем? "

Позицията на Съединени американски щати е, че Палестинската самостоятелна власт, която управлява елементи от окупирания Западен бряг, би трябвало да се върне в Газа, откъдето " Хамас " я в профил през 2007 година

 

Според Барбара Слейвин от вашингтонския мозъчен концерн " Stimson Center ", която разяснява тематиката в предаването " Събота 150 " по, счита, че вътрешно и външнополитическият напън върху израелския министър председател поради тактиката му в Газа занапред ще се усилва и може да докара до отстраняването му от поста. 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР