ГДБОП проверява гласуването за проекта на Столична община София избира“

...
ГДБОП проверява гласуването за проекта на Столична община София избира“
Коментари Харесай

ГДБОП проверява за фалшив вот в София избира

ГДБОП ревизира гласуването за плана на Столична община „ София избира “ поради подозрение за манипулиран избор. Първоначално сигнал за това е подала до заместник-кмета по дигитализацията  Генчо Керезов организацията „ Спаси София “, чийто план за метаморфоза на придвижването в столицата също взе участие в състезанието. Повторно от организацията са открили данни за манипулиран избор в последния ден на състезанието, където за един план ненадейно се генерира необикновен брой гласове. Общината признава за първия проблем, само че за втория отхвърля.

„ София избира “ бе конкурс, в който жители вземат решение по какъв начин общината да похарчи 1,5 милиона – жители оферират планове и жители избират, стига да са от столицата. Подадени са 39 плана, като гласуването стартира на 3 ноември, макар че би трябвало да стартира на първи, съгласно първичния правилник. През цялото време на гласуването обаче платформата се срутва и отхвърля да одобри вота, хората се принуждават да гласоподават по няколко пъти, а поданици на Панчарево, което заплаща налози към столична община, непосредствено биват изхвърляни от системата за гласоподаване.

Това обаче се оказва най-малкият проблем.  Въпреки че вотът е прикрит, има метод да бъде проследяван с малко умения на програмист,  изясни общинарят Борис Бонев, който е от „ Спаси София “, само че е в локалния парламент е определен като самостоятелен. Организацията прави мониторинг на гласуването през цялото време. Около десетия ден откриват, че през нощта, когато за никой план не се подават гласове, на всеки две минути влиза гласоподаване за наблюдателна площадка на Копитото, която е един от плановете. Те незабавно подават сигнал към Генчо Керезов, вследствие на което тези общо 1407 гласа, влезнали автоматизирано и машинно, са отнети, а заместник-кметът изяснява, че сигурността е усъвършенствана. В последния ден на гласуването обаче е засечена друга особеност – план, който до момента не е бил изключително подкрепян и е събирал по няколко гласа дневно, ненадейно дръпва с над 2000 и излиза преди всичко. Това е планът „ София избира децата “ и е обвързван с създаване на съвременни учебни тоалетни. Преди да дръпне толкоз напред, уеб сайтът се срутва за няколко часа, а по-късно за 14 часа тоалетните излизат преди всичко. „ Питаме се по какъв начин при толкоз сривания на платформата 2000 жители съумяха да гласоподават единствено за един план “, разяснява Ралица Бехар от „ Спаси София. В предходните дни той е събирал стотина и под 100 гласа.  Организацията уточни също, че общински консултант е пропагандирал в обществените мрежи вечерта преди крайния период, като е подчертавал, че това е план на ГЕРБ/СДС.

„ Познавам една от инициаторките на плана за тоалетните и знам, че тя е отдадена на идеята си. Но е срамотия, че подобен план би трябвало да минава през гражданския бюджет, вместо да се финансира непосредствено от общината “, разяснява Борис Бонев.

Общината ще разгласи окончателните резултати от „ София гласоподава “ до 7 декември. Бонев прикани до тогава тя да даде и пояснение по какъв начин се е получил свръхзавишеният избор за тоалетните в учебните заведения в последния ден, и манипулиран ли е той, или не.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР