Газовата връзка с Гърция няма да бъде завършена в срока,

...
Газовата връзка с Гърция няма да бъде завършена в срока,
Коментари Харесай

Държавата иска неустойки за забавянето на газовата връзка с Гърция

Газовата връзка с Гърция няма да бъде приключена в периода, избран по контракт - 31 декември 2021 година Държавата пази позиция, че от 1 януари би трябвало да се начисляват неустойки на изпълнителя, като предвиденият по контракт размер може да доближи до 90 хиляди евро дневно, стана ясно от чуване на служебния енергиен министър Андрей Живков в Народното събрание.

" Притеснителното е, че статусът демонстрира, че се работи надалеч под условията на контракта - неприятна организация, постепенно движение. Все още не сме покрай финалната права на този план. Позицията на българската страна остава непроменена. Настояваме от 1 януари да стартират да се начисляват на изпълнителя неустойки, както планува контракта ", разясни енергийният министър в служебното държавно управление.

Преди два месеца операторът на към момента строящата се газова връзка сред България и Гърция – " Ай Си Джи Би ", поиска 35-годишна лицензия за транспорт на природен газ от българския енергиен регулатор КЕВР, както и 50-годишно позволение за същата активност – от гръцкия енергиен регулатор.

Към оня миг компанията-оператор твърдеше, че строителството на газопровода е планувано да завърши през октомври 2021 година Бе регистрирано, че в българския сектор от газопровода са заварени към 160 км водопровод, като от тях към 90 км са положени в траншеята и са назад засипани. Строят се и газоизмервателна станция в Стара Загора, очистна станция, както и диспечерски център за физическо ръководство на газопровода край Хасково.

Според цитирания график се планува наземните уреди да бъдат приключени в интервала до края на ноември 2021 г, за когато е планувано и свързването на тръбата от Стара Загора до Комотини с Трансадриатическия газопровод, както и с мрежите на гръцкия газопреносен систематичен оператор ДЕСФА и българския " Булгартрансгаз ". След това ще има проби на оборудването, приемането му и позволение за използването му.

" Според обновения график на дейностите на плана датата за техническа употреба е планувана за началото на м. април 2022 година, при допускането, че строителството ще завърши в края на 2021 година ", написа в отчета на КЕВР. Според " Ай Си Джи Би " обаче няма смяна в последния график за въвеждането в употреба, която е до края на юни 2022 година.

Общата стойност на проекта е съвсем 470 млн. лв.. Газопроводът е планиран за превозването на 3 милиарда куб. м природен газ годишно, като на един по-късен стадий потенциалът му може да се усили до 5 милиарда куб. м и да се сътвори опция за противоположен транспорт от България към Гърция. Като начало концепцията е по него да се транспортират 1 милиарда куб. м азербайджански природен газ годишно от находището " Шах Дениз ". Бе обещаван и внос на американски полутечен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР