Газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет, заяви в Сърбия

...
Газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет, заяви в Сърбия
Коментари Харесай

Кирил Петков предложи азерски газ на Сърбия по недовършена тръба

Газовата ни съгласуваност ще бъде голям приоритет, съобщи в Сърбия министър председателят Кирил Петков след преговорите си през днешния ден в Белград с колежката си Ана Бърнабич.   " Гръцката връзка е доста значима за България, а посредством връзката със Сърбия ще имате опция да получавате полутечен газ и азерски газ ", добави Петков. Има капацитет да създадем обединен пазар за търговия на газ, добави министър-председателят и изясни, че балканските страни ще могат да декларират дружно по-големи количества природен газ и да го получават на по-ниска цена.

„ Трябва да обединим размерите на газ, с цел да можем да преговаряме за по-добри цени. Едно е България да желае да купува 3 милиарда куб.м. газ, Сърбия – 6 милиарда куб.м., Македония – 2 милиарда куб.м.. Друго е дружно да желаеме да купим едно общо количество, което да търгуваме на един диверсифициран пазар. Това ще ни даде по-добри условия, по-голяма диверсификация и надлежно по-добри цени “, счита Петков. Той изясни, че газът ще потече в средата на годината, когато бъде приключен интерконекторът с Гърция. Тръбата обаче ще стига тогава единствено до Стара Загора.

Премиерът Кирил Петков акцентира, че европейската интеграция на Сърбия е от голям приоритет за България. Той съобщи, че Белград има в наше лице един подкрепящ сътрудник, който ще бъде доста градивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия.  " Сърбия е стратегически сътрудник. Започваме едно стратегическо партньорство “, акцентира Петков, представен от делегат на БГНЕС.

" Европейската интеграция на Сърбия е от голям приоритет за нас. За вашите старания в отварянето на идващите (преговорни) глави разчитайте на нас, че ще бъдем помагащи в тази роля. Така че да можем да забележим по бързо нашата добра съседка и сътрудник по пътя към европейската интеграция ", сподели още Петков. 

Бърнабич благодари на България за поддръжката в процеса на европейската интеграция на Сърбия. Тя помоли за поддръжка за разкриване на нова преговорна глава, която се отнася до стопанска система и конкурентноспособност. Сърбия желае да отвори тази глава по време на европредседателството на Франция.

Бърнабич съобщи още, че са завършили частта на кулоар 10 до границата с България и за тях е приоритет модернизиране на ж.п. линията до границата. Приоритетни съгласно нея са и доста планове за енергийна инфраструктура и газова съгласуваност. Тя прояви интерес и към евентуални вложения в нуклеарната сфера.  " Особено в случай че България успее да направи идващ план в Козлодуй, би било добре за делене на риска от подобен план ", поддържа я българският министър председател.

На въпрос какво ще направи Сърбия за възстановяване на живота на българското малцинство в Западните околности, които за Сърбия са източни, Бърнабич отвърна, че всички планове за транспортна и енергийна съгласуваност ще подтикват и тяхното икономическо развиване. Петков добави, че тя е изразила готовност да обърне внимание на всички сигнали, идващи от жителите в тази част на Сърбия. Според нея те към този момент били обект на специфична грижа за поддръжка на проучването на майчиния си език.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР