Газова връзка с Гърция ЕнергетикаКрачка по-близо: Газовата връзка с Гърция

...
Газова връзка с Гърция ЕнергетикаКрачка по-близо: Газовата връзка с Гърция
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция получи дългоочаквания Акт 16

Газова връзка с Гърция ЕнергетикаКрачка по-близо: Газовата връзка с Гърция получи Акт 15ЕнергетикаДонев: Следващата седмица ще имаме Акт 15 за интерконектора с Гърция
Дългочаканата газова връзка с Гърция получи Акт 16, заяви служебният районен министър Иван Шишков на брифинг в Министерски съвет и сподели документа за прилагане. Така България прави значима крачка в подобряването на енергийната си самостоятелност, и то на фона на рецесия и дефицит на природен газ в Европа в навечерието на отоплителния сезон.

Знаете, че от първия ден започнахме диалози със строителя, успяхме да компенсираме всички минимални забавяния. Сега имаме позволение за прилагане. Служебният кабинет рапортува пред Вас, че реализира главната си задача да обезпечи техническа опция за стартирането на обекта. Връзката ще проработи от 1 октомври ", разяснява разчувствуван Шишков.

От тази дата страната ни ще получава контрактуваните количества азерски газ, който ще минава точно през интерконектора. Контрактът с Азербайджан е за 1 милиарда куб. м годишно. Наскоро обаче служебното държавно управление заприказва за спомагателен бартер с Баку – ток против спомагателни количества синьо гориво. Така тези спомагателни доставки ще могат да компенсират количествата, които България получаваше по контракт с съветския енергиен колос „ Газпром “.

Официалното разкриване на интерконектора е планувано да се състои в събота. На събитието ще участват ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и Сърбия, както и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. Домакин на церемонията е българският държавен глава Румен Радев.
Историята
Изграждането на интерконектора с Гърция стартира преди съвсем 10 години. Въпреки че сделката за реализацията му бе реализирана по времето на ръководство на ГЕРБ, то държавното управление на Кирил Петков изнесе данни, съгласно които газовата връзка е бавено съзнателно, за сметка на бързото уголемение на „ Турски поток “, които минава през територията на страната ни и доставя Сърбия с съветски газ.

Бившият енергиен министър Александър Николов през януари описа, че гранта от 39 млн. евро, който е наложителен за одобряването на капиталовото решение, се взима 2015 година Финансиране обаче е обезпечено едвам в края на декември 2018 година – три години са нужни на второто и третото държавни управления на Бойко Борисов, с цел да проведат цялата процедура. Последните контракти за финансиране от Европейска инвестиционна банка са завършени едвам през октомври 2019 година

Освен поради финансирането, строителството на интерконектора на българска територия пък се забавя и поради пресичането му с язовир „ Студен бунар “ и постепенно действане на Оценка на въздействието върху околната среда от страна на Министерството на околната среда и водите. Заради всички тези тромави процедури Николов уточни, че връзката се е забавила с повече от 4 години.

От началото на 2022 година на гръцката компания J&P AVAX S.A. трябваше да стартират да се начисляват неустойки в размер на 90 хиляди евро на ден поради неспазения период за построяването на връзката. Дали това в действителност е направено остава неразбираемо. На няколко пъти строителят изиска следващо удължение на периода, в който би трябвало да приключи строителството, с анекс към контракта. Последното удължение бе точно при започване на годината.

Връзката бе съвсем подготвена през юли, когато някогашният министър председател Кирил Петков и гръцкият му сътрудник Кириакос Мицотакис дадоха символичния ѝ старт. Въпреки това, тогава се разбра, че интерконекторът няма да проработи преди октомври поради процедурите по приемане на Акт 15 и 16.

През август пък стана ясно, че още веднъж има закъснение, тъй като Агенцията по вписванията е отказала да утвърди две от кандидатурите за новия мениджмънт в „ Ай Си Джи Би “ АД – операторът на връзката. Причината: две от подадените имена – на гръцки жители – са комплицирани в подадените заявки до Търговския указател. Няколко дни по-късно и този пропуск бе поправен.

С идването на настоящото служебно държавно управление пък цялата страна се втурна да оказва помощ за издаването на последните два акта. И макар че районният министър Иван Шишков съпостави интерконектора с първокласна постройка без ток и направи редица инспекции, то оборудването получи Акт 15 в средата на септември.

Гaзопроводът е с дължина 182 км, от които 151 км на българска територия. Капацитетът му е до 3 милиарда куб. м., само че е планиран по този начин, че да има опция да бъде повишен до 5 милиарда куб. м.

Общото финансиране е в размер на към 248.9 млн. евро без Данък добавена стойност, като една част от него е обезпечено от акционерите, а останалата – съфинансиране от Европейската капиталова банка (ЕИБ) по Европейската енергийна стратегия за възобновяване и Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014 – 2020.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР