Газът за Сърбия и Унгария няма да е по-скъп заради

...
Газът за Сърбия и Унгария няма да е по-скъп заради
Коментари Харесай

Газът за Сърбия и Унгария няма да е по-скъп

Газът за Сърбия и Унгария няма да е по-скъп поради българската такса. Това съобщи министъра на финансите Асен Василев пред “Файненшъл таймс ”.

България вкара в петък, 13 октомври, изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия. Тя е в размер на 20 лева./мВтч. Това се случва дни откакто е натрапен 60% налог върху облагата на притежаваната от Русия рафинерия „ Лукойл “, напомня изданието.

Според василев целта  не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а за „ Газпром “ да е по-неизгодно да доставя газ през България

“Новата такса е изцяло в сходство с задачите на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Тъй като множеството контракти на „ Газпром “ се дефинират на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже въздействие върху цените на газа надолу по веригата. Това единствено ще понижи облагите на „ Газпром “, декларира той.

Министърът оповестява, че българското държавно управление е уведомило Брюксел за измененията.  От „ Файненшъл таймс “ прецизират, че представител на Европейски Съюз е споделил, че Европейската комисия „ преглежда “ въпроса.

В публикацията се отбелязва, че министър Василев е декларирал, че натискът на държавното управление върху съветските компании е предиздвикал „ Лукойл “ да стартира развой на продажба на най-голямата си петролна рафинерия в Югоизточна Европа, която се намира покрай Бургас.

„ Вероятно има икономическа изгода от промяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес “, показва той.

Асен Василев споделя, че сигналът за пробуждане на София е пристигнал, откакто „ Газпром “ е спрял да доставя газ след съветската инвазия в Украйна

„ Първо, едно технократско държавно управление, последвано от новото държавно управление тази пролет, промени позицията на София в прозападна. То форсира промените, в това число в енергийния бранш, който беше в задънена улица от години. През последните три месеца въведохме промени, които бяха блокирани от 10-15 години “, прибавя той.

Статията отделя внимание на усложненията пред България от спирания на доставките на газ в предишното

Авторите напомнят зимата на 2008-2009 година, когато Русия затвори крановете поради спор с Украйна. Последното прекъсване на газа също хвана София без доста ресурси от газ. През пролетта на 2022 година нейните складове бяха запълнени до по-малко от 20%. Финансовият министър акцентира, че от този момент България е добавила реверсивни благоприятни условия към тръбопроводна мрежа от комунистическата епоха, предопределена за превозване на газ към Гърция и Турция. Освен това се свърза с Гърция посредством нова връзка и построява повече трансгранични потенциали към Сърбия и Румъния. „ Доста добре се оправяме. Когато Русия спря газа, в границите на 24 часа имахме проект, избегнахме спирания и скокове на цените и преминахме към по-дългосрочни решения ”, декларира Асен Василев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР