Газът в Европа задълбочи низходящото си ценово движение и вече

...
Газът в Европа задълбочи низходящото си ценово движение и вече
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтиня с над 10% след силен спад на търсенето на руски газ

Газът в Европа задълбочи низходящото си ценово придвижване и към този момент се търгува с повече от 10% под вчерашните равнища на затваряне на пазара, откакто съветският енергиен колос " Газпром " разгласи забележителен спад в търсенето на съветски газ от страна на Европейски Съюз от началото на годината до момента. Това съобщи БНР.

Според " Газпром " търсенето на негов природен газ е намаляло с цели 40 милиарда кубически метра от началото на 2022 година до момента основно заради понижение на доставките на съветски газ за Европа с 30 милиарда куб. метра, което съставлява 73% от изгубеното общо ползване вследствие на европейските наказания по отношение на Русия поради нейната инвазия в Украйна.

В същото време продължава нагнетяване на синьо гориво в газовите складове в Европейски Съюз, като те към този момент са приблизително запълнени на 80,17% от техния потенциал (към 29 август) - освен това два месеца предварително по отношение на задачата, избрана от Европейска комисия.

Въпреки по-ниските размери на съветски доставки, немските управляващи обявиха, че техните газови складове ще бъдат цялостни 85% до идващия месец (към 29 август те са запълнени на 83,65%) - по-рано от постигането на тази цел до октомври, а френското държавно управление сподели, че запасите към този момент са цялостни над 90% (91,54% към 29 август).

Към 17,30 часа българско време октомврийските газови фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват в границите на деня с 10,5% към 237,50 евро за мегаватчас, отстъпвайки за трети следващ ден на търговия от ценовия връх към 342 евро за мегаватчас, доближат в края на миналата работна седмица (на 26-и август), оповестява БНР.

Българска телеграфна агенция даже сочи данни за спад за деня към 12 %. Цената на газа в хода на днешната търговия в Европа спада до съвсем 2400 $ за 1000 куб. м, по данни на лондонската борса ICE. 

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас):
 Графика: БНР
Въпреки това доставките на синьо гориво остават нищожни и вероятностите с оглед наближаващата зима към момента са доста несигурни. Така да вземем за пример, газовите ресурси на Германия биха покрили по-малко от три месеца търсене на синьо гориво за отопление, за индустрията и за електрическата енергия от газови централи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР