Газът и ядрената енергетика запасиха статута си на зелени дейности.Това

...
Газът и ядрената енергетика запасиха статута си на зелени дейности.Това
Коментари Харесай

ЕП остави газа и ядрената енергия като зелени дейности

Газът и нуклеарната енергетика запасиха статута си на " зелени " действия.

Това стана, откакто Европейският парламент в Страсбург не събра нужното за отхвърлянето на делегирания акт безусловно болшинство за неговото отменяне.

България поддържа този акт и би трябвало да е удовлетворена от резултатите от вота.

Ако и Съветът на Европейски Съюз не възрази, делегираният акт за таксономията ще влезе в действие на 1 януари 2023 година

Днес Европейският парламент не възрази против акта на Европейската комисия за включване при избрани условия на избрани действия, свързани с нуклеарна сила и природен газ, в листата на екологично устойчивите стопански действия, обхванати от така наречен таксономия на Европейски Съюз.

Комисията смята, че частните вложения в обвързваните с газа и нуклеарната сила действия имат роля за екологичния преход, тя предложи някои сходни действия да бъдат класифицирани като преходни и допринасящи за намаляване на последствията от климатичните промени. Включването на действия, свързани с природния газ и нуклеарната сила, е лимитирано във времето и зависи от характерни условия и условия за бистрота.

278 евродепутати гласоподаваха „ за “ резолюцията, отхвърляща акта, 328 „ срещу “ и 33-ма „ въздържал се “.

Парламентът би могъл да наложи несъгласие върху предлагането на Комисията при безусловно болшинство, или 353-ма от общо 705-ма депутати. Ветото обаче не мина, въпреки последователите му на брой да бяха повече от съперниците.

В политическите групи в Екологичен потенциал имаше мощно разделяне по въпроса. Така бе и измежду българските евродепутати. За отхвърлянето на акта гласоподаваха Радан Кънев от „ Демократична България “ и ЕНП и Елена Йончева от Българска социалистическа партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), излиза наяве от поиментната.

Социалистите Сергей Станишев и Иво Христов не участваха във вота.

Останалите 13 български представители гласоподаваха актът да остане.

Регламентът за таксономията е част от проекта за деяние на Комисията за финансиране на устойчивия напредък. Целта му е да подтиква екологосъобразните вложения и да предотврати заблуждаващите изказвания за екосъобразност, или greenwashing.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР