Гърция ще разреши от 15 юни полети от още страни

...
Гърция ще разреши от 15 юни полети от още страни
Коментари Харесай

Вижте за кои страни отваря летищата си Гърция

Гърция ще позволи от 15 юни полети от още страни членки на Европейски Съюз, измежду които и Франция, Италия и Испания, съобщи Франс прес, като се базира на представител на гръцкото държавно управление.

Пътниците на тези самолети няма да бъдат подлагани на прецизни ограничения за карантина, като се изключи тези, идващи от най-засегнатите от ковид региони в европейските страни - например Ил дьо Франс във Франция, областите Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия Романя в Италия и областите Мадрид, Каталуния, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон в Испания.

Това ще зависи от летището, от което е тръгнал самолетът, а не от страната на генезис, съобщи представителят.

Гърция разгласи на 29 май отварянето на летищата си в Атина и Солун за туристи от 29 страни, измежду които и петнайсетина от Европейски Съюз, считано от 15 юни. 

От 15 до 30 юни самолетите ще могат да кацат единствено в тези два града. Другите районни летища и тези на гръцките острови ще възобновят работа едвам на 1 юли.

Според документ на гръцкото министерство на външните работи, публикуван през вчерашния ден, Гърция се е позовала на рекомендациите на Европейската организация за въздушна сигурност, с цел да дефинира кои летища в Европейски Съюз са към момента високорискови по отношение на пандемията.

Ако самолетът идва от летище, което попада в листата на организацията за зоните, наранени от новия ковид, то пасажерите ще бъдат подлагани на тест при идването. Една нощувка ще бъде прекарана в особено предопределен за задачата хотел. Ако пробата е негативен, то пасажерът се самоизолира за седем дни, а в случай че е позитивен, той ще бъде поставен под 14-дневна карантина с наблюдаване, споделя източникът от Министерството на външните работи на Гърция.

Освен туристи от страни от Европейски Съюз, пасажери от Швейцария, Норвегия и от прилежащи на Гърция балкански страни, които не са членки на Европейски Съюз, ще могат да идват на летищата в Атина и Солун от 15 юни. В този лист попадат и Австралия, Япония, Израел, Ливан, Китай, Нова Зеландия и Южна Корея.

След поетапно излизане от изолацията в Гърция, стартирало на 4 май, на следващия ден се отварят целогодишните хотели, а на 15 юни и сезонните хотели.

В Гърция има под 200 умряли от Ковид-19 и към 3000 случая на болест.Туристическата промишленост съставлява към 20 % от Брутният вътрешен продукт на страната.

/БТА/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР