Гърция ще изпрати официално искане до Съединените щати за закупуването

...
Гърция ще изпрати официално искане до Съединените щати за закупуването
Коментари Харесай

Гърция иска да купи 20 бойни изтребители F-35 от САЩ


Гърция ще изпрати публично искане до Съединените щати за закупуването на 20 изтребителя F-35, оповестява " Ройтерс ", като се базира на източници от Министерството на защитата. Очаква се настояването да бъде изпратено през идващите няколко дни.

Според държавната телевизия ERT, писмото за искане е подписано и се чака да бъде показано в посолството на Съединени американски щати в Атина тази седмица. Това е първата стъпка в многоетапния развой. Доставките на самолетите ще се осъществят през 2027-2028 година

Премиерът Кириакос Мицотакис загатна за закупуването на самолети F-35 по време на посещаване си в Съединените щати през май. Атина поръча 24 самолета Rafale предходната година за 2,5 милиарда евро и 3 военноморски фрегати с алтернатива за четвърта от Франция на стойност от 3 милиарда евро.

Като член на НАТО Гърция харчи повече от 2% от брутния си вътрешен артикул за разноски по националната защита. През последните години страната ускори военните си покупки поради възходящото напрежението със своя комшия и съдружник в НАТО - Турция.

Гърция и Турция са в несъгласие от десетилетия по редица въпроси, в това число въздействието в Егейско море, техните морски граници и разделянето на остров Кипър.

Според източници Министерството на защитата ще желае да продължи и с модернизацията на бойните самолети F-16. В сряда Съединените щати поддържаха евентуалната продажба на американски изтребители F-16 на Турция, откакто Анкара анулира ветото за участие в НАТО на Финландия и Швеция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР