Гърция се въоръжава усилено. Страната иска да се превърне във

...
Гърция се въоръжава усилено. Страната иска да се превърне във
Коментари Харесай

Какво става на Бяло море? Гърция с невиждано въоръжаване

Гърция се въоръжава интензивно. Страната желае да се трансформира във водещата военна мощ на южния фланг на НАТО и за задачата Атина е подготвена да похарчи великански суми.

Гръцките оръжейни покупки изключително радват доставчиците в Съединени американски щати и Франция. А паралелно с оръжейните доставки Гърция подписа с Франция и Съединени американски щати и контракти за военно съдействие, написа Дойче веле.

Само преди няколко дни шест новозакупени френски изтребителя дойдоха в Гърция и направиха същинско шоу в небето над Атина, преди да се приберат в базата си.

Миналата година гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис подписа договорка с френския президент Еманюел Макрон за закупуването на общо 24 изтребителя „ Рафал “.

С тяхна помощ Гърция има намерение да усили военното си наличие в Средиземно море – едно желание, на което и Съединени американски щати, и Франция гледат с доста положително око. Атина има контракт и за закупуването на три свръхмодерни френски фрегати, които ще попълнят нейния ВМФ през 2025-2026 година. Гърция желае да закупи от Франция и пет нови корвети.

Страната форсира военните си разноски за пръв път след финансовата рецесия, поради която от 2009 до 2018 година Гърция съвсем не бе харчила пари за ново въоръжение.

През предходната година ги усили петкратно - от 500 милиона на 2,5 милиарда евро, а тази година ще ги усили даже седемкратно по отношение на 2020-а – на 3,3 милиарда евро. С това Гърция става втората след Съединени американски щати страна в НАТО по разноски за защита като % от Брутният вътрешен продукт.

Гърция се стреми да стане нов бастион на южния фланг на НАТО, измествайки от това място Турция.

Защото редица западни страни са недоволни от оръжейните покупко-продажби на Турция с Русия и от властническото държание на президента Ердоган и към този момент се съмняват дали Анкара е многообещаващ натовски сътрудник.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР