Гърция отбеляза 198-та годишнина от началото на гръцката война за

...
Гърция отбеляза 198-та годишнина от началото на гръцката война за
Коментари Харесай

Гърция отправи послание срещу популизма на националния си празник

Гърция означи 198-та годишнина от началото на гръцката война за самостоятелност на 25 март 1821 година против 400-годишното османско господство с обичаен боен церемониал в центъра на Атина, съобщи БГНЕС.
Войници и механизирани елементи на гръцките въоръжени сили бяха ситуирани пред постройката на Народното събрание, военни самолети и хеликоптери се носеха над тълпата, до момента в който хората приветстваха и размахваха гръцки национални знамена.
В посланието си за празника президентът на Гърция Прокопис Павлопулос прикани гърците да продължат да пазят свободата, другарството и съдействието сред народите. " Нашите предшественици се бориха за свободата на всеки човек, тъй като за гърците свободата е неразделна част от човешкото битие. Затова през днешния ден се борим за свободата на всички нации оттатък нашите граници. Това е доста значимо що се отнася до нашето огромно европейско семейство в навечерието на изборите за Европейски парламент ", сподели Павлопулос пред пресата след парада, визирайки изборите през май.
" Всички сме наясно, че силите на популизма и расизма, които граничат с нацизма, намерено се борят против европейската конструкция, търсят разпадането на европейската народна власт и европейската цивилизация. Всеки европейски жител, в това число гърците, би трябвало да насочи към тях това обръщение на изборите: Вие няма да успеете”, акцентира гръцкият президент.
" Трябва да погледнем обратно към нашата история и да се учим. Ние сме въодушевени от героите от 1821 година, които дадоха кръвта си, с цел да можем да живеем през днешния ден в свободна страна, " сподели министърът на националната защита Евангелос Апостолакис. " Въоръжените сили на Гърция пазят териториалния суверенитет на страната и поддържат укрепването на мира и съдействието в района ", акцентира министърът.
В допълнение към военния церемониал в центъра на гръцката столица, хиляди гръцки младежи участваха в студентски паради в цялата страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР