Гърция нарушава международните споразумения, в частност Лозанския договор, като въоръжава

...
Гърция нарушава международните споразумения, в частност Лозанския договор, като въоръжава
Коментари Харесай

Турция иска Гърция да спре да въоръжава островите в Егейско море

Гърция нарушава интернационалните съглашения, в частност Лозанския контракт, като въоръжава островите в Егейско море, които са с демилитаризиран статут и наоколо до континенталната част на Турция. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от в. " Хюриет ".

" Виждаме, че г ръцките управляващи не съблюдават Лозанския и други контракти . Какво гласят тези контракти? Тези острови не могат да бъдат въоръжавани ", акцентира той пред кореспонденти в Истанбул.

Коментарът на Ердоган беше в отговор на изказването на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Преди ден на Световния стопански конгрес в Давос той съобщи, че  и двете страни би трябвало да могат да разрешат своите различия по отношение на морските територии в Егейско море и Източното Средиземноморие. Същевременно обаче Мицотакис акцентира, че договарянията с Ердоган могат да се окажат сложни.
 Турция желае Гърция да демилитаризира егейските си острови
Турция желае Гърция да демилитаризира егейските си острови

Анкара ускорява натиска

Мицотакис приказва по този метод, само че думите му не са задоволителни, с цел да дефинират ориста на района, акцентира Ердоган и затвърди дълготрайната позиция на Анкара по отношение на напъните на Атина да въоръжи островите наоколо до континенталната част на Турция.

" Въоръжавайки тези острови, Гърция нарушава Лозанския и други контракти. Но ние п редприемаме нужните стъпки в интернационалните организации на вярното място и в точното време ", увери той.

Турция и Гърция от дълго време са в спор във връзка с териториалните си води в Егейско и Средиземно море, където претенциите на двете страни за суверенни права се припокриват.
 Чавушоглу предизвестява Гърция с война за Егейско море
Чавушоглу предизвестява Гърция с война за Егейско море

Разширяването на териториалните води на Гърция би представлявало мотив за война
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР