Гърция изпрати официално оплакване, адресирано до президента на УЕФА Александър

...
Гърция изпрати официално оплакване, адресирано до президента на УЕФА Александър
Коментари Харесай

Гърция се оплака официално в УЕФА от екипите на Сев.Македония

Гърция изпрати публично недоволство, адресирано до президента на УЕФА Александър Чеферин, поради екипите на отбора на Северна Македония на Евро 2020. 

В писмото, подписано от гръцкия състезателен министър Лефтерис Авгенакис, се споделя, че в емблемата FFM (Футбона федерация на Македония) на фланелките липсва писмен знак за думата " Северна ".

От 12 февруари 2019 година, след Преспанското съглашение, Македония публично смени името си на Република Северна Македония, напомнят от гръцка страна. Затова на емблемата на екипите би трябвало да има и буквата " N " (за Северна) и тя да се чете FFNM (или ФФСМ) на кирилица.

Гръцкият състезателен министър също по този начин приканва УЕФА да обърне внимание като цяло на името, което по принцип употребява футболната федерация на страната, тъй като то няма нищо общо с новото наименование на страната.

“Бихме желали да ви осведомяваме, че във връзка пост на президента на футболната федерация на Северна Македония Муамед Сейдини в персоналния му акаунт в обществена медия, Гръцката футболна федерация обръща внимание на следното:

Тъжно е, даже възмутително, че въпроси, уредени с интернационалните конвенции пораждат от нищото преди началото на Евро 2020 и присъединяване на Северна Македония в него. МОК и интернационалните спортни федерации, в това число футболната, са признали Северна Македония като техен член. Всяко друго случайно самоназоваване е отвън общоприложимата регулаторна рамка и затова е нереално ", ке споделя в писмото.

Авгенакис е изпратил сходно писмо и на северномакедонския външен министър Буяр Османи.

Северна Македония е дебютант на европейско състезание по футбол и през днешния ден би трябвало да играе против тима на Австрия в Букуращ първия си мач от гр.С - от 19:00 ч.

Само преди седмица националният тим на Украйна провокира сходен скандал, откакто сподели екипите си, на които е изобразена карта, включваща в рамките на страната и анексираният от Русия полуостров Крим.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР