Гърция е прекрасна дестинация, а още по-прекрасни са многобройните й

...
Гърция е прекрасна дестинация, а още по-прекрасни са многобройните й
Коментари Харесай

Гръцкият остров, от който започва Апокалипсисът

Гърция е прелестна дестинация, а още по-прекрасни са многочислените й острови, всеки със своето обаяние и забавна история. Тук има по нещо за всеки вкус, а в случай че търсим дестинация по-различна от най-популярните, може би остров Патмос е нашето място. То може да наподобява като доста други, само че е по-различно от всички. Ето за какво.
 Странната история на Змийския остров - най-смъртоносният на Земята
Странната история на Змийския остров - най-смъртоносният на Земята

По-добре е да не стъпваме там

Разположен в източната част на Егейско море, островът не е от леснодостъпните. На него няма летище, само че това не пречи доста богати персони от целия свят да го посетят, да се влюбят до живот, да си купят къща и някои даже да се реалокират да живеят тук за непрекъснато.

Един изгражда доброволно безжична интернет мрежа за всички на Патмос, различен реставрира вятърни мелници и ги връща в употреба, трети засажда 20 декара лоза и стартира да отглежда вино край морето. То този метод мястото доста се облагородява в последните десетилетия. А историята му ни връща доста обратно в предишното.
 Снимка 656542

Най-голямата забележителност тук е манастирът, издигнат през 1088 година от гръцкия духовник св. Христодулос. Той е с формата на феодален палат. Тук се намира църквата на св. Йоан Богослов, а в нея са положени мощите на светеца, който го основава. Могат да се видят и неповторими фрески на Дева Мария още от византийско време. Освен черква, в манастира има още музеи и библиотека, в които се пазят десетки исторически артефакти.

Друго място, което задължително би трябвало да посетим на, е дребният параклис " Света Анна ", който датира от XI век. Той се намира тъкмо пред входа на пещера, в която свети Йоан прекарва изгнанието си и написа Откровението на Йоан, познато още като Апокалипсис. Това е последната книга от Библията и единствената пророческа в Новия завет.
 Снимка 656541

Според легендите, точно тук Господ му се явява през пукнатината на една канара. А на входа ни посреща надпис " Пещерата на Апокалипсиса ", който дава явен знак, че това е едно наистина специално и свещено място. А двама монаси към момента живеят в килии над пещерата през днешния ден.

Но Патмос надалеч не разчита единствено на богатата си история и религията, с цел да бъде притегателна точка за туристите от целия свят. Тук има и прелестни плажове, а столицата Хора е не по-малко красива и си заслужава също да й отделим внимание. 
 Снимка 656543

Интересно място за посещаване е и Петра - пясъчна линия земя, обвързвана със свободно стоящата канара Каликацу. Легендата гласи, че скалата всъщност е младо момиче, чиято майка я е проклела, тъй като е плувала там незабавно след Светото причестяване, макар че й е било неразрешено да го прави, написа CNN.
 Иля Гранде - тропическият остров, дом на прокажени, пандизчии и пирати
Иля Гранде - тропическият остров, дом на прокажени, пандизчии и пирати

Красивото място с тъмно минало

Друга забележителност е рибарското населено място Грикос. На остров Патмос има един петзвезден хотел, а местните са убедени, че даже и да се снабдят с летище, тяхното малко кътче земя в Егейско море пак ще остане настрана от всеобщия туристически поток. И това може би още повече усилва чара му.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР