Гари Каспаров - световният шампион по шахмат и основен говорител

...
Гари Каспаров - световният шампион по шахмат и основен говорител
Коментари Харесай

PR-акция на ГЕРБ с Гари Каспаров доведе до вълна от критики

Гари Каспаров - международният първенец по шахмат и главен представител на съветската съпротива зад граница - реши да съобщи експлицитна поддръжка за ГЕРБ и Бойко Борисов две седмици преди парламентарните избори, с което отприщи вълна на рецензии в Twitter.

Каспаров се намира в България по покана на Атлантическия клуб на Соломон Паси. Руският отстъпник изнесе тирада по време на двудневен конгрес по сигурността в София, на който взе участие и Росен Плевнелиев, президент от 2012 до 2017 година

В последния ден от визитата си в София Гари Каспаров се появи в централата на ГЕРБ в компанията на Борисов, който го показа като " един от огромните борци за народна власт " и разгласи, че той е пристигнал като " наш посетител, на младежкия ГЕРБ ".

" Научих, че ГЕРБ е единствената партия в България, която има доста мощна и доста еднопосочна позиция във връзка с войната в Украйна и съветската експанзия. Това е миг, който може да бъде разказан с елементарни шахматни термини - за разлика от политиката тук няма " сива зона ", всичко е черно или бяло. Би трябвало да извършите единствения честен избор, който е допустим за хората, вярващи в демокрацията и човешките права... Знам, че българите скоро ще имат нови избори и мога единствено да изразя вярата си, че хората ще видят ясно, че ГЕРБ е единствената политическа мощ, която застава от вярната страна на историята ", сподели Гари Каспаров по време на 10-минутна конференция, на която нямаше въпроси на публицисти.

е един от най-отявлените и дългогодишни критици на Владимир Путин, заставен да живее отвън Русия - малко след експлоадирането на войната той беше разгласен за " задграничен сътрудник " от Кремъл поради опозиционната си активност.



В изказването си той прикани България да не се колебае и да остане на страната на Европейски Съюз и Съединени американски щати по проблема с войната в Украйна, " вместо да играе игри, които може да имат разрушителни последици в бъдеще ".

Борисов, на собствен ред, разгласи, че ГЕРБ са поискали да се съобщи въоръжение на Украйна и е поставила " украинското знаме в централата си, откогато стартира войната ". През април най-голямата опозиционна партия се възползва от разделянето в тогавашната ръководеща коалиция, в която Българска социалистическа партия твърдо отхвърляше да гласоподава " За " военна помощ.

Тогава обаче освен ГЕРБ, а и " Демократична България " предложи страната да изпрати въоръжение и муниции в помощ на Киев. Освен групата на Демократична България - 8 души от Има Такъв Народ и четирима депутати от Политическа партия също поддържаха тази позиция, до момента в който сътрудниците им се въздържаха тактически поради друго " компромисно " решение, което да бъде подкрепено от колкото се може повече депутати в 47 Народно събрание.

Борисов повтори и че ГЕРБ се афишира за " 100 % диверсификация от " Газпром " - слоган, зад който напълно до неотдавна се криеше единодушие с опитите на служебния кабинет да продължава договарянията с съветския монополист.

През април, когато " Газпром " спря доставките на България, персонално Борисов подлагаше на критика държавното управление на Кирил Петков, че не се съгласи на схемата с заплащане в рубли в " Газпромбанк " и че не се свързало непосредствено с Путин, с цел да желае да " контролира цената ". От месец май насам позициите на Бойко Борисов по тематиката " съветски газ " не се разграничават с нищо от тези на президента Румен Радев.

ГЕРБ игнорираше и митингите през август против кабинета на Гълъб Донев, предизвикани от внезапния завой на доближаване на служебното държавно управление с съветската енергийна компания - вместо това партията изведе цялата си акция против старите министри на Политическа партия с обвинявания в корупция от посреднически схеми.

Реакциите в обществените мрежи след появяването на Каспаров в избирателен брифинг на ГЕРБ показват неразбиране и и отчаяние от поддръжката на съветския опозиционер за Борисов.

Сред тях е и Божидар Божанов - досегашният министър на електронното ръководство от Демократична България:

" Г-н Каспаров, мисля, че бяхте измамен, с цел да кажете през днешния ден, че единствено ГЕРБ е на вярната страна на историята във връзка с Русия. Докато ГЕРБ беше на власт, резервира въздействието на Кремъл - в това число като построи " Турски поток ", който беше от стратегическо значение за Путин. Те оставиха " Лукойл " да не заплаща налози. Те резервираха зависимостта от " Газпром ", написа Божанов.

Mr, I think you were misled today to say that only GERB is on the right side of history regarding Russia. GERB, in power, preserved Kremlin influence, incl. building Turkish stream, which was strategic for Putin. They kept Lukoil tax-free. They kept Gazprom dependence
— Bozhidar Bozhanov (@bozhobg)
Той показва, че Демократична България е подлагала на критика неведнъж ГЕРБ за прокремълските политики на някогашните им кабинети и " въпреки че в партията има доста прозападни персони, за жалост наследството им е в помощ на въздействието на Кремъл ".

" Г-н Каспаров, някой ви е подвел доста съществено. Г-н Борисов постоянно е бил част от казуса, а не от решението ", написа в една от позициите,.

Интересно ми е дали знае, че този дебелак до него за 12 години ръководство направи всичко допустимо да сме оптимално подвластни от Русия или просто е взел едни пари да каже няколко фрази без доста, доста да го мисли. Доброто остаряло в никакъв случай не е късно да станеш за срам.
— Tsyki (@ocfcrew)
Десетки български консуматори в Twitter изпращат известия на @Kasparov63, в които го питат дали знае какви са " заслугите " на домакина му за поддържането на съветската енергийна взаимозависимост в България в последните няколко години.

" Гари Кимович, в българските медии преди изборите излезе публикация, в която се твърди, че одобрявате ГЕРБ и че тази партия е с ясна проукраинска и опозиционна на Путин политика. Да не би да са ви взели като пленник? По-пропутинска и корумпирана партия е мъчно да се откри в България ", твърди един от недоволните хора, който написа на съветски език до Каспаров.

Други му припомнят за интервала малко преди сключването на следващия 10-годишен контракт с " Газпром ", когато Борисов " ухажваше " Путин в София, като му подари едно от овчарските си кучета.

Dear, GERB`s leader standing next to you, single-handedly took the decision to build Bulgaria`s section of Balkan/Turk stream, without any public debate and consultation, granting Putin enormous leverage. He also personally gifted Putin this cute Bulgarian shepherd.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР